Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hovrättens för västra Sverige dom innebär en sänkning av straffen för Viktor Melin och Jimmy Jonasson, och en skärpning av Anton Thulins straff. Viktor Melin, som fick åtta år och sex månader av tingsrätten, får sitt straff sänkt med två år.

Domen i hovrätten är kopplad till tre händelser under perioden slutet av 2016 och början av 2017. I samtliga tre fall handlar det om tidsinställda bomber. Två av dem utlöstes, med explosioner som följd.

Bombnazisterna åtalas för försök till mord – fick militär utbildning i Ryssland

Den 11 november förra året briserade en bomb vid Syndikalistiskt forums lokaler i centrala Göteborg. Explosionen var så omfattande att den orsakade stor skada. Ingen person som kom till skada vid attacken, men handlingen bedöms som framkallade av fara för annans liv. Viktor Melin är den som har knutits till dådet med hjälp av dna, det har inte gått att fastställa om han haft någon medhjälpare. Hans döms i tingsrätten för allmänfarlig ödeläggelse.

Ett par månader efter attacken mot Syndikalistiskt forum, den 5 januari i år, skedde en ny sprängning. Den här gången var attacken riktad mot ett asylboende i Västra Frölunda. En man som var anställd som städare på boendet ådrog sig allvarliga kroppsskador. Hans ben slog av och slets sönder. Viktor Melin döms i tingsrätten för allmänfarlig ödeläggelse. Jimmy Jonasson döms i juli för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Båda frias från åtalen gällande försök till mord och synnerligen grov misshandel.

Heilade på dansgolvet – pratade med polisen om bombdåden i Göteborg

För attentatet i Västra Frölunda finner hovrätten att bevisningen inte räcker för att döma någon av de tre. Istället ogillas åtalet. Det är skälet till Melins och Jonassons sänkta straff – den senare döms nu till två och ett halvt års fängelse istället för fem.

Framför allt anser rätten att viss teknisk bevisning angående Västra Frölundaattentatet, liksom även ett vittnesmål från en Säpoanställd som skuggade Thulin och Melin, inte håller måttet.

Den tredje händelsen som knutits till nazisttrion sker några veckor senare. Polisen finner den 25 januari en sprängladdning vid ett mellanboende för nyanlända på Lilleby camping i Torslanda. Sprängladdningen hade av oklar anledning inte briserat. Totalförsvarets forskningsinstitut har gjort bedömningen att om bomben detonerat så hade en person som befann sig i dess närhet erhållit dödliga skador.

Ryska paramilitärer mötte bombnazisterna i Sverige

Viktor Melin dömdes av tingsrätten för försök till allmänfarlig ödeläggelse medan såväl Jimmy Jonasson som Anton Thulin dömdes för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse. Hovrätten skärper Anton Thulins straff till ett år och tio månader.

Viktor Melin dömdes även för vapenbrott och Anton Thulin för brott mot knivlagen.