Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Finnish Defence League. FDL, är en lokal gren av English Defence League. Det är den finländska tv-kanalens program Spotlight som gjort granskningen över vilka Sannfinländare som kan kopplas FDL. Klaus Elovaara är en. Han var medlem i Sannfinländarna och hade kontakter med FDL. Bland annat var han aktiv på organisationens Facebooksida. Elovaara kallade sig där Leon Degrelle, efter den belgiska SS-mannen med samma namn. Han var också en av de finländare som fick ta emot Anders Behring Breiviks manifest. Elovaara blev utesluten ur partiet i mars i år.

En annan medlem från sannfinländarna som kan kopplas till FDL är Pasi Turunen. Han kandiderade till riksdagen i det senaste valet, men blev inte invald. Turunen har på Facebook skrivit att den franske terroristen Mohammed Merah borde lindas in i bacon, blötläggas i svinblod och begravas med slaktavfall från svin, så att han inte skulle komma till paradiset.

En tredje är Ulla Pyysalo, riksdagsassistent för sannfinländarnas andra viceordförande, Juho Eerola. Pyssalo blev känd då det avslöjades att hon sökt medlemskap i den nazistiska organisationen Nationella Motståndsrörelsen. Hon har medgett att hon gått med i FDL:s Facebookgrupp, men att hon gick ur då hon insåg att det kunde leda till negativ publicitet.

Spotlight har även intervjuat forskaren Jussi Jalonen, som skrivit om de islamfientliga grupperna i Finland. Han menar att det finns fler antimuslimska grupper än FDL som kan kopplas till Sannfinländarna. Till exempel nämner han Suomen Sisu, en antimuslimsk organisation som nu nästan helt uppgått i partiet. Olli Immonen sitter i riksdagen för Sannfinlänarna. Han är också medlem i Suomen Sisu och menar att islamiseringen av Europa är en av de största utmaningarna för det västerländska samhället idag.

Riksdagsledamoten Jussi Halla-aho kan ävan han kopplas till counterjihadrörelsen. I Spotlights granskning dyker Halla-aho upp flera gånger, bland annat har han på sin blogg hänvisat till counterjihadbloggen Gates of Vienna. Jussi Halla-aho har tidigare varit i blåsväder. Till exempel fick han ta en time-out från politiken efter att ha sagt att Grekland behövde en militärjunta som med pansarvagnar kunde ta hand om de som skapade oroligheter i landet.

Partiledaren för Sannfinländarna, Timo Soini, uppger via sin assistent att han inte är islamfientlig och därför inte kan kommentera FDL. Från Sannfinländarnas kansli säger man också att om någon i paritet fortfarande är medlem i FDL, så är den personen inte med i partiet länge till, det rapporterar Yle.

Ämnen i artikeln