Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För ett par veckor sedan röstade Sverigedemokraterna emot en resolution i EU om bland annat ökad transparens kring utländsk partifinansiering. "EU ska inte lägga sig i vem som donerar", menade europaparlamentarikern Kristina Winberg i ett uttalande till Aftonbladet. Kollegan Peter Lundgren ger Expo Idag en annan förklaring:

– Vi motsätter oss inte en transparens, vi tyckte bara förslaget var för dåligt och urvattnat. Vi tycker att redovisningen ska gälla alla politiska partier och bidrag från alla länder och det framgick inte i det här förslaget.

Resolutionen som Sverigedemokraterna motsatte sig handlade om att EU-länderna ska stå enade i sin hållning mot Rysslands annektering av Krim. I resolutionen föreslogs åtgärder mot rysk propaganda inom och utanför EU. Resolutionen riktade även kritik mot brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland. Sverigedemokraterna var kritiska mot formuleringen i resolutionen om partifinansiering:

"EU- kommissionen bör också föreslå lagstiftning som säkerställer full insyn i politiskt stöd och finansiering av politiska partier i EU från aktörer utanför EU."

- I det här fallet var förslaget inte tydligt nog, man borde tagit med finansiering från länder som Saudiarabien och Qatar. Vi tyckte inte det här förslaget var tillräckligt omfattande, säger Lundgren om varför Sverigedemokraterna motsatte sig resolutionen.

I förslaget står det att redovisningen ska gälla länder utanför EU. Saudiarabien och Qatar som du tar upp är ju länder utanför EU?

– Vi ansåg inte att det var tillräckligt omfattande det här förslaget som man lade upp, säger Lundgren.

Din kollega Kristina Winberg sa att EU inte ska lägga sig i var pengarna kommer ifrån. Det låter som en annorlunda motivering än den du beskriver?

- Jo, men eftersom vi är emot överstatligheten i Europa så blir konsekvensen ofta att vi väljer att rösta emot eller lägga ned våra röster. Men i det här fallet var förslaget inte tydligt nog.

Peter Lundgren säger att Sverigedemokraterna inte planerar att lägga ett eget förslag om ökad transparens trots kritiken. Han menar att det är den som först lade förslaget som måste komma med ett bättre förslag.

I Europaparlamentet ingår Sverigedemokraterna i gruppen EFDD med partier som i sina hemländer uppmärksammats för antisemitism. I gruppen ingår italienska Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo. Han har fördömts av bland annat Det Judiska centralrådet för antisemitism. Han har på sin blogg publicerat en travesti av skylten på porten till förintelselägret Auschwitz och har uppmärksammats för att försvara Mel Gibsons uttalande om att "judar ligger bakom alla krig i världen".

– Beppe Grillo ska man ha klart för sig är en komiker. Han är bombastisk och viftar med armarna och tar i och skrattar. Man ska ha det i åtanke, säger Lundgren om kritiken mot Grillo.

Att påstå att Hollywood styrs av judar och en travesti av skylten till Auschwitz är det humor?

– Många gånger ironiserar han grovt. Vi tar ansvar för vad vi gör och i gruppen har det inte varit några stora bekymmer. Vi har våra skiljelinjer.

Det är inte bara Beppo Grillo som uppmärksammats för antisemitism i EFDD-gruppen. Robert Iwaszkiewicz från polska Kongressen för nya högern har hävdat att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen, i samband med att han försvarade samma påstående från sin partiledare, Janusz Korwin-Mikke.

– Jo men så var det inte riktigt, Robert har redovisade detta för gruppen. Som vanligt har medier bara visat en sida av myntet men det finns alltid två. Nu minns jag inte exakt hur han förklarade detta, men man hade vinklat det ganska hårt alltså.

I europaparlamentet röstar Sverigedemokraterna allt som oftast likadant som det brittiska partiet UKIP och motsätter sig systematiskt resolutioner som skulle få en negativ inverkan för Putin.

– Det tar ett tag att få ordning på kansliverksamheten och bra folk, så många gånger var det så att frågor som vi inte hade kunskap i då valde vi att följa UKIP. Men EFDD-gruppen är en brokig skara med väldigt skilda uppfattningar. Vi är samlade under den här grupptillhörigheten, men det betyder inte att vi alltid röstar samma, säger Lundgren.

Ämnen i artikeln