Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det ligger ingenting i kritiken som riktas mot mig i rapporten. Det är en personlig vendetta det har Wiklander själv sagt till mig när jag konfronterade honom om rapporten, säger Leandersson till Expo.se.

Expo har tidigare rapporterat om konflikterna i Sverigedemokraternas största distrikt, SD Syd. Vi berättade om maktkampen i distriktet mellan den tidigare ordföranden Jens Leandersson och hans ersättare Mikael Eskilandersson. I höstas mynnade konflikten ut i att Leandersson slog till Eskilandersson i samband med att de båda träffades inför ett möte. Händelsen tystades ner för att sedan dyka upp i ett läckt internt dokument för några veckor sedan.

SD Syd är partiets största distrikt. Distriktet får skicka flest röstande delegater till Landsdagarna och kan på så vis tydligt påverka åt vilket håll partiets politik ska gå. Det gör att partistyrelsen alltid håller ett vakande öga på distriktet. De försöker också påverka ledarskapet.

När Expo senast genomförde en större granskning av distriktet stod det klart att Leandersson var på väg ut ur ledarskiktet. Leandersson hade tidigare haft stöd av partisekreterare Björn Söder, men tappat det i takt med att han blivit allt mer självständig i sin politik. Efter några stormiga distriktsmöten där Björn Söder höll i klubban ersattes Leandersson av Eskilandersson. På grund av sin självständighet fann sig Leandersson plötsligt ute i den politiska kylan.

Leandersson lanserade i stället Sverigedemokraterna Region Skåne som ett alternativ till distrikt Syd. SD Region Skåne har dock ingen formell makt inom partiet, men väl ett informellt inflytande genom Leandersson kontakter till personer i partistyrelsen. Däribland sin främsta supporter Carina Herrstedt.

När partiveteranen Tony Wiklander i januari författade revisionsberättelsen för SD Syd tog han upp Leanderssons fortsatta inflytande i distriktet som ett problem för partiet. Wiklander påstod bland annat att Leandersson ska ha brutit mot flera av partiets stadgar vid anställningar och att han genomfört flera "märkliga" ekonomiska transaktioner. "Med de poster JL har kvar i Skåne och den partisplittring som ständigt följer i hans spår kan vi bara hoppas att det avlöper någorlunda väl", konstaterar Wiklander lakoniskt.

Att det ska avlöpa smidigt och väl tyder dock inget på. Leandersson tillbakavisade Wiklanders kritik som en del i en personlig vendetta mot hans person. Han drog det dessutom ännu längre. På det sociala nätverket Twitter passade han den 8 mars på att kalla Tony Wiklander för tjuv och påstod att Wiklander stulit från ett ålderdomshem på 80-talet.

Sedan dess har också partiets andre vice ordförande Carina Herrstedt och SD-Landskronas starke man Stefan Olsson blandat sig i striden genom att stödja Leanderssons sida.

Expo.se har förgäves sökt Tony Wiklander och Carina Herrstedt för en kommentar.

Ämnen i artikeln