Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stukad SD-avdelning

  • I kommunvalet i Kungsbacka 2010 fick Sverigedemokraterna 3 mandat. Thord Brynielsson som också är lokalavdelningens ordförande är dock den enda av ledamöterna som är kvar i Sverigedemokraterna.

    Den tidigare gruppledaren Mattias From uteslöts ur partiet förra hösten då Expo kunde avslöja att han på sin egen hemsida spridit antisemitiska konspirationsteorier.

    Den tidigare ordföranden i lokalavdelningen hoppade av partiet i protest mot uteslutningen av From och mot en flygbladskampanj mot planeringen av ett flyktingboende i Frillesås som Brynielsson initierade.

I en motionen som Tidningen Norra Halland uppmärksammat skriver Brynielsson bland annat: "Syftet med förbudet är att upprätta en trivsam gatumiljö samt undvika att allmänheten utsätts för tillfälliga olägenheter genom att smuts eller dålig lukt från trottoaren sprids vidare genom att personer sitter eller ligger på trottoaren på allmän plats och därmed får smuts och bakterier på sig eller sina kläder och sprider det vidare till allmänheten".

SD-politikern skriver också att "det är viktigt att Kungsbacka respekterar alla människors värdighet och förhindrar personer att placera sig själva eller andra i kränkande och förödmjukande kroppsställningar på allmän plats".

Huvudanledningen till SD-förslaget är att förhindra tiggeri. Men eftersom kommuner som tidigare försökt förbjuda tiggeri på allmän plats har fått sina beslut överklagade till Länsrätten och förbuden har rivits upp vill alltså Sverigedemokraterna i Kungsbacka förbjuda människor i allmänhet att sitta eller ligga på trottoarer.

När Expo Idag når Thord Brynielsson vill han inte kommentera sitt förslag. Inte heller Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund vill idag kommentera huruvida partiet centralt ställer sig bakom SD-Kungsbackas förslag.

Ämnen i artikeln