Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förlorade mandat

 • Siffrorna återspeglar inte antalet avhopp, utan endast antalet sverigedemokratiska mandat som inte representeras av en SD-politiker. I de län som inte är med på listan har Sverigedemokraterna kontroll över samtliga mandat.
 • Stockholm: 10 av 40
  Uppsala: 3 av 15
  Södermanland: 8 av 22
  Östergötland: 1 av 20
  Jönköping: 5 av 33
  Kronoberg: 6 av 18
  Kalmar: 4 av 23
  Blekinge: 4 av 28
  Skåne: 14 av 167
  Halland: 3 av 16
  Västra Götaland: 23 av 91
  Värmland: 4 av 21
  Örebro: 3 av 23
  Västmanland: 11 av 20
  Dalarna: 9 av 26
  Gävleborg: 2 av 27
  Västernorrland: 1 av 10
  Jämtland: 2 av 9
  Norrbotten 1 av 3

Expo Idag har gått igenom Sverigedemokraternas samtliga kommunala mandat. Vår granskning visar att partiet har förlorat kontrollen över 114 av sina 612 kommunala mandat. Siffran återspeglar inte antalet avhopp, utan endast antalet mandat som partiet i dagsläget har förlorat kontroll över. Sverigedemokrater som hoppat av men som ersatts av en annan sverigedemokrat ingår alltså inte i siffran.

I kartläggningen ingår sverigedemokrater som inte registrerats av kommunen som oberoende men som i andra sammanhang som i till exempel media uppgett att de inte längre eller aldrig har representerat partiet. Siffran bygger även på uppgifter direkt från kommunerna.

Kartläggningen visar att det sitter 60 vildar på Sverigedemokraternas mandat och att det finns 54 tomma stolar. Det innebär att partiet förlorat kontrollen över mer än var sjätte mandat.

Inför förra valet lovade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna inte skulle ha några tomma stolar. Hans pressekreterare Linus Bylund jämför dock löftet med nollvisionen av dödsfall i trafiken.

– ­Trafikverket har nollvision på döda i trafiken. Att aldrig någonsin ha tomma stolar är en devis, en målsättning och precis som man aldrig kommer att uppnå att ingen dör i trafiken så kommer jag inte ta gift på att vi inte kommer ha tomma stolar i framtiden, säger han.

Det handlar inte om ett fåtal. Det handlar om var sjätte mandat. Är inte det ett problem?

– Jag tänker inte förneka att det är ett problem. Men det blir bättre. Titta procentuellt hur många tomma stolar vi hade mellan 2006 och 2010. Detta är något som drabbar alla partier i sin barndom. Det är naturligt men vi måste arbeta med hårt med detta.

Sedan Expo Idags förra undersökning i oktober förra året har antalet förlorade mandat ökat med 33 stycken. Den vanligaste orsaken till avhopp är fortfarande interna konflikter i partiet.

Ämnen i artikeln