Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmie Åkesson sa under den första partiledardebatten sedan valet att Sverigedemokraterna utmanar etablissemanget. Han räknade upp ett antal områden som problematiska, som ungdomsarbetslösheten, välfärden, våldtäkter, våld mot kvinnor, åldringsrån, fattiga pensionärer och segregerade bostadsområden.
– Sverige slits isär och den enskilt främsta orsaken till det är en ansvarslös, extrem invandringspolitik. Massinvandring kombinerat med kravlöshet och diffusa idéer om hur integrationen ska gå till har byggt in enorma spänningar i den svenska samhället.

SD:s budget kritiserades
Flera partiledare reagerade på Jimmie Åkessons inlägg. Mona Sahlin riktade in sig på Sverigedemokraterna historia. Hon sade bland annat att partiet är ett enfrågeparti som är sprunget ur rasistiska rörelser.
– Aldrig ska kampen tystna för alla människors lika värde, sa Mona Sahlin.
Jimmie Åkesson replikerade med att det inte är Sverigedemokraterna som är ett rasistiskt parti.
– Det är inte mitt parti som tagit initiativ till rasbiologisk forskning eller till tvångssterilisering av människor. Det är ditt parti, sa han.

Folkpartiledaren Jan Björklund lyfte i ett replikskifte med Jimmie Åkesson fram att Sverige är i behov av invandringen. Han menade även att Sverigedemokraternas beräkningar på vad invandringen kostar Sverige behöver granskas.
– De allra första åren en flykting som kommer hit och inte kan svenska, så är det säkert så att det är en nettokostnad för samhället att hjälpa denna invandrare att lära sig svenska och komma in i Sverige. Men efter ett tag får de flesta jobb, efter ett tag så bidrar de till vårt land välfärd, sa han och menade att Sverigedemokraterna endast räknade på invandringens kostnader, samtidigt som partiet bortser från intäkterna.
Folkpartiledaren ställde sig även frågande till varför Sverigedemokraterna är emot regerings satsning på instegsjobb för invandrare. Jimmie Åkesson menade att instegjobben var ett sätt att "snygga till statistiken och göra att det ser lite bättre ut än vad det egentligen är".

Enfrågeparti
Vänsterpartiledaren Lars Ohly påpekade att Sverigedemokraterna brukar säga att det inte är ett enfrågeparti.
– den som lyssnade på Jimmie Åkesson i talarstolen får väldigt svårt då att förstå hur man resonerar som ett flerfrågeparti när den enda lösningen på alla samhällsproblem handlar om att minska invandringen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund riktade i sitt replikskifte med Jimmie Åkesson in sig på partiets vårdpolitik.
– Politikens uppgift är att leverera lösningar. Ni har istället valt att ställa grupp mot grupp istället för att ta uti med problemen, då bidrar man till att öka oron och minska tryggheten.

"Extremistpart"
De övriga partiledarna valde att inte begära någon replik på Jimmie Åkessons inlägg. Men tog ändå upp partiet i sina inlägg. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) påpekade bland annat att det inte går en våg av främlingsfientlighet i Sverige.
– 6,7 miljoner väljare röstade inte på Sverigedemokraterna och de förtjänar också respekt, sa han.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson menade att Sverigedemokraterna politik är ett angrepp det fria och öppna samhället och menade att det är bra med en öppen och bejakande svensk kultur, inte när den blir till en tvångströja. Jimmie Åkesson replikerade på Erikssons debattinlägg genom att kalla Miljöpartiet ett "extremistparti när det gäller invandringsfrågor". Ett epitet Peter Eriksson sa sig i sammanhanget inte ha något emot.

Ämnen i artikeln