Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det finns skillnader i de här människornas agerande som absolut är relevant, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare.

Den 3 juni 2010 hamnade Sverigedemokraternas nuvarande riksdagsledamöter Erik Almqvist och Kent Ekeroth tillsammans med partikollegan Christian Westling i bråk. Hela bråket spelades in av Kent Ekeroth. I filmen som publicerats av Expressen i onsdags ser man hur sverigedemokraterna beter sig aggressivt. Erik Almqvist häver ur sig rasistiska glåpord och kallar en kvinna för "hora". Han säger även till en person att denne inte hör hemma i "mitt land". På torsdagen släpptes ytterligare material från filmen. Den visar Kent Ekeroths beteende. Bland annat knuffar han en ung kvinna så att hon faller baklänges in i en bil. I ett annat avsnitt beväpnar han, Almqvist och Westling sig med järnrör.

Avslöjanden ledde till att Erik Almqvist fick lämna alla sina uppdrag för partiet. Almqvist själv säger att han kommer att fundera över sin riksdagsplats tillsvidare. Kent Ekeroth har tagit en veckas time out.

Sverigedemokraterna kan inte svara på hur det kommer agera mot Kent Ekeroth, trots att han varit inblandad i bråket och filmat hela händelsen utan att försöka stoppa sina vänner.

– Du vet själv att det där är en tillrättalagd version av vad som hänt. Det är inte så att man beväpnat sig med järnrör för att göra en våldshandling. Det här ett är ett dåligt bedömt beteende, säger Bylund om filmsekvensen där politiker i Sverigedemokraternas partistyrelse beväpnar sig med järnrör.

Hur menar du att det är tillrättalagt?

– Att du låtsas som att de beväpnat sig för att slå någon.

Man ser i filmen att de har beväpnat sig med järnrör.

– Det fanns ingen annan människa i närheten. Det var inte så att man försökte ge sig på någon.

Inte heller situationen där Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna vill Linus Bylund fördöma. Han menar att kvinnan försökt ta hans kamera.

– Som jag har förstått det, så försökte hon ta hans kamera och det är väl inte heller ett bra beteende?

Att han knuffar en tjej hur allvarligt är det?

– Vi återkommer till det, säger Bylund.

Kent Ekeroth filmar i tiotals minuter när Erik Almqvist uppträder aggressivt och förolämpar människor rasistiskt. Almqvist varnar till och med "antisvenskar" för att de kommer att få problem efter att svenskarna sagt sitt i valet 2010. I filmmaterialet som har lagts ut ingriper inte Kent Ekeroth en enda gång för att lugna ner sin partikollega.

Hur ser du på att Ekeroth filmar allt som händer utan att ingripa?

– De blir angripna och filmar därför, det är inget konstigt. Jag gör det också när jag blir angripen på stan, sedan är det jätteolämpligt att fortsätta filma.

Borde inte Ekeroth stoppat Almqvist när han höll på som han gjorde?

– Det kan man tycka, absolut. Men det är fortfarande en skillnad i vikt.

Sverigedemokraterna håller under torsdagen ett krismöte om hur de ska gå vidare med det som hänt. Bylund uppger att partiet kommer att återkomma till hur de ska hantera sina politiker. På frågan om det är möjligt att vara Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och bete sig på ett sådant sätt som Ekeroth har gjort vill inte Bylund uttala sig om, vi återkommer till det senare säger han.

Kommer Erik Almqvist och Kent Ekeroth att uteslutas ur partiet?

– Ekeroth har tagit time out från sin position som rättspolitisk-talesperson, och Almqvist har lämnat alla sina uppdrag i partiet. Det är min kommentar, säger Bylund.

Ämnen i artikeln