Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD kan få tom stol i Östhammar
UNT. Sverigedemokraterna i Östhammar har efter valet 2010 haft flera avhopp från kommunfullmäktige. Nu har även gruppledaren Linda Jansson och kommunpolitikern Linnéa Jansson lämnat fullmäktige. Sverigedemokraterna kan ersätta en av platserna med Bengt Trolin, men han är inte medlem i partiet utan kom in som ersättare på grund av att hans namn skrivits in på valsedlarna. Länsstyrelsen kommer att sammanställa rösterna för valet 2010 för att se om partiet har någon ersättare för ett av mandaten. Finns ingen ersättare får partiet en tom stol i kommunen.

Liten skara ND:are mötte protester i flera städer
GP, J-nytt, BT. På lördagen höll Nationaldemokrater torgmöten på flera orter. Partiets första anhalt var Jönköping där partiets möttes av ett 70-tal motdemonstranter. Mötet avlöpte utan några incidenter. Partiet reste sedan vidare till Alingsås och Borås. I Borås möttes ND:s sex representanter av protester. I Göteborg ställde sig Nationaldemokraterna utanför Stora teatern under ett stort polisuppbåd. Ett 100-tal motdemonstranter var även på plats.

Vill skärpa Säkerheten för Frankrikes Moskéer

AFP. Efter flera hatbrott vill muslimska företrädare att säkerheten skärps för landets moskéer. Abdallah Zekri, på Frankrikes muslimska råd säger att myndigheterna måste ta attackerna mot moskéer på allvar och förse dem med kameror, så som redan är fallet för synagogor. Nyligen skändades en moské i Limoges. Frankrike har på senare tid haft flera fall av vandaliseringar mot moskéer.

Man bakom antimuslimsk film riskerar fängelse
SR. En brottsundersökning har inletts i USA mot Nakoula Basseley Nakoula. Han tros ligga bakom den antimuslimska film som mött våldsamma protester runt om i världen. Nakoula utreds dock inte för innehållet i filmen utan för att han kan ha brutit mot reglerna för sin skyddstillsyn när han ska ha skapat filmen. Nakoula blev för ett år sedan villkorligt frigiven från ett fängelsestraff. Som en del i den villkorliga domen fick Nakoula inte utnyttja internet eller använda sig av andra namn än sitt eget. Nakoula misstänks för att ha gått under pseudonymet Sam Bacile i samband med att Innocence of Muslims uppmärksammades.

Ämnen i artikeln