Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under många år betraktade Sverigedemokraterna media som en politisk motståndare. Journalister sågs som delaktiga i etablissemangets sammansvärjning mot partiet och alla andra "invandringskritiker". Vissa journalister och medier var mer hatade än andra. Partiets föregångare Bevara Sverige svenskt gick så lång att man hängde ut de journalister som granskat organisationen. En av dem, Peter Ekstrand, som arbetade för SVT berättar i boken Ur ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna om hur han nåddes av uppgifter om att hans barn skulle kidnappas och hur han eskorterades hem av livvakter.

Hatet mot media följde med in i Sverigedemokraterna. Partiet har vid flera tillfällen till och med upprättat listor över vem partiet ska uttala sig till. Expo har givetvis drabbats. Vi har nekats att på plats bevaka partiets årsmöten och i vissa fall nekats att få kommentarer. Men vi är långt ifrån ensamma. Flera tidningar har genom året hamnat på partiets svarta lista. 2006 fick Sverigedemokraternas medlemmar i Västra Götaland instruktioner att inte ge några som helst kommentarer till Expo, Expressen eller Borås tidning. Partiets avdelning i Västra Götaland skrev bland annat:
"Tänk på att det är Du som bestämmer då pressen får möta dig för en intervju i positiv och restriktiv anda. Inga hemma hos reportage"

Gårdagens dokumentär visade att mycket har hänt sedan dess. Projektledaren för dokumentären, Bo Sjökvist, berättar förvisso på SVT-Debatts sajt att många sverigedemokrater betraktat honom och hans kollegor med skepsis. Men ändå. SD-toppen väljer att öppna dörren. Vi får följa interna diskussioner och sitta bredvid dem i bilen. Vi får till och med stiga in i en av riksdagsledamöternas hem.

Sverigedemokraterna har förstått att man behöver media. Det räcker inte att dela ut tiotusentals flygblad och möta människor i deras vardag. Partiet måste också bryta genom mediebruset.

Samtidigt finns den negativa synen på journalister kvar. Jimmie Åkesson utbrott mot TV4-reportern Ulf Kristoffersson, eller "rövskallen" som Jimmie spontant vräker ur sig, är en ryggradsreaktion. Ett eko från den tid då partiets hat mot media förbehållslöst basunerades ut.

Det förtydligas av Jimmie Åkessons ständiga följeslagare under valrörelsen, Sven-Olof Sällströms, medlidande. TV4 gillar inte oss nu, säger han till sin upprörde partiledare.

Det var nog menat som en förklarande och empatisk klapp på axeln. För oss andra blev det en påminnelse om att partiet fortfarande räknar in journalister som sina fiender.

Åtminstone när de ställer kritiska och jobbiga frågor.