Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Karl-Otto Hultström har skrivit en mängd rasistiska kommentarer på sociala medier. Den antirasistiska sajten "Inte rasist, men" har uppmärksammat att han den 14 september 2012 skrev på Facebook.

"Nu visar araberna sitt verkliga ansikte! Som råa, primitiva halvmänniskor med våld istället för hjärna ger de sig besinningslöst på allt från väst. Anledningen sägs vara, att de som vanligt, är kränkta av en filmsnutt om någon gud de tillber. Oförmögna att föda sig själva får de miljarder UD dollar i hjälp varje år. Och tacken för detta visade de öppet igår. 97% av kvinnorna är könstympade och 40% är analfabeter. Ovanstående spelar ingen roll. De ursäktas och kallas provocerade av vänstern i Europa där deras kusiner bränner bilar, våldtar och skjuter på öppen gata. Fortsättning följer."

Hultströms hänvisade i maj 2014 till Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth när han påstod att "muslimernas banrika familjer" är en strategi för att islamisera Europa.

Karl-Otto Hultström tvingades lämna Moderaterna 2010 och sina politiska uppdrag i Botkyrka efter att han uttryckt sig homofobiskt. Händelsen uppmärksammades i flera medier. Sverigedemokraternas ordförande i Botkyrka Östen Granberg säger till Expo Idag att han inte kände till Hultströms bakgrund. I valet kandiderar Hultström för Sverigedemokraterna i Botkyrka och han sitter även i partiets lokala styrelse.

– Jag visste att han kom från Moderaterna, men inte att han sparkats därifrån.

Gör ni ingen bakgrundskoll på de som ska kandidera för er?

– Jo vi tar en vandelsförsäkran för att kolla polisregistret, sedan går detta igenom en valberedning. Jag vet inte om de har missat någonting, säger Granberg.

Östen Granberg uppger att han ska titta på vad Hultström skrivit. Granberg säger att det han hört inte är acceptabelt inom Sverigedemokraterna.

Expo Idag har inte lyckats komma i kontakt med Karl-Otto Hultström.

Ämnen i artikeln