Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expressen har tillsammans med Expo granskat samtliga kandidater i årets val. Bland kandidaterna för riksdagspartierna har vi kunnat identifiera flera som öppet har koppling till högerextremism och som har spridit högerextrem och rasistisk propaganda i sociala medier.

Björn Halldin, 58, kandiderar för Sverigedemokraterna i Åmål. På Facebook har han under flera år riktat sin ilska mot muslimer som han menar ”inte hör hemma i en civiliserad värld”. Han vill ta död på dem:

”Är det inte dags att vi utrotar dom här jävla muslimerna”, skrev han på Facebook hösten 2015.

Björn Halldin, Sverigedemokraterna Åmål, har delat grovt rasistiska inlägg på sociala medier.
Björn Halldin, Sverigedemokraterna Åmål, har delat grovt rasistiska inlägg på sociala medier.

Halldin har också siktat in sig på svarta, när han delat bilder där ord som ”niggers” används, eller där svarta framställs som lata. Han skriver att Sverige ska sprejas med ett medel som utrotar ”blackheads”.

Läs mer: Avgår efter Expo och Expressens avslöjande

Klippte in polis på porrbild

Efter att en kvinnlig polis visat solidaritet med Black lives matter-rörelsen så spred Halldin en bild där polisens ansikte klippts in på en porrbild. SD-politikern har också deltagit i hatkampanjen mot centerledaren Annie Lööf genom att sprida ett grovt sexuellt budskap om henne. 

När Expressen träffar Halldin väljer han att avsluta intervjun direkt. Han gör sig sedan oanträffbar.

Angriper Annie Lööf

Halldin är inte den enda politikern som angripit centerledaren Annie Lööf. I Gagnef kandiderar Göran Nordin, 67, för Sverigedemokraterna i kommunvalet. I hans inlägg på Facebook liknas Lööf vid en orm, eller kallas ”tokkärring” som inte har i politiken att göra. I andra inlägg framställs hon som galen. I en bild är Lööfs ansikte inklippt på bilden av en lättklädd kvinna.

Nordin riktar också sin avsky mot muslimer i allmänhet och somalier i synnerhet. Dessa utmålas på hans Facebooksida som lata och våldsamma. Efter att rapartisten Nils Grönberg, med artistnamnet Einár, sköts till döds förra hösten så delade Nordin en bild på den mördade artisten med orden ”Det är ingen seger att leva som en neger”.

När Expressen träffar Nordin väljer han att i hög hastighet köra i väg i sin bil från platsen. I sms skriver han sedan att det han delat bara är ”satir” och att det inte var hans ”mening att svartmåla någon”. Han skriver också att han vill be om ursäkt till Annie Lööf.

Lyssna på Studio Expo:

 

Medlemmar i rasideologiska DFS

Flera av kandidaterna i granskningen har också varit medlemmar i den högerextrema, rasideologiska organisationen Det fria Sverige, DFS. DFS leds av flera personer som har bakgrund i de nazistiska organisationerna Nationalsocialistisk front, Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

Lena Cederlid, 65, kandiderar för Sverigedemokraterna i kommunvalet i Falun. På det ryska sociala medie-forumet VK beskrev hon sig hösten 2017 som ”stolt medlem” i DFS. 

2018 skrev hon på VK att hon tycker att det är konstigt att det inte brinner fler flyktingförläggningar efter att flyktingar ”bränner, våldtar, mördar, plundrar, stjäl, bidragsfuskar, och hatar vårt land”, som hon uttryckte det. Året innan delade hon propaganda för en högerextrem marsch i Polen.

I flera inlägg under valåret 2014 lyfte hon också fram nazistiska Svenskarnas parti, SvP, som några som ”vågar säga vad andra tänker”. När en annan person tyckte att det är bättre att lägga sin röst på SD i stället för SvP, bet Cederlid tillbaka och försvarade nazisterna: ”Finns inga nazister i SvP!! Ta och läs på om SvP...Kunskap är makt”.

Lena Cederlid (SD) hoppar av sin kanditatur efter Expos och Expressens granskning
Lena Cederlid (SD) hoppar av sin kanditatur efter Expos och Expressens granskning. Foto: Sven Lindwall/Expressen

Varför har du varit medlem i DFS?

– Jag har inte varit medlem där. Jag kanske har tittat runt lite men jag har aldrig varit nån medlem, säger Cederlid.

Du uppgav att du var ”stolt medlem”.

– Det känner inte jag till. Så är det bara.

Det låter också som om du hoppades att det skulle brinna fler flyktingförläggningar?

– Nej, nej. Det vill väl ingen normal människa eller hur? Jag vet vad ni är ute efter. 

På frågorna om varför hon lyft fram nazistiska Svenskarnas parti säger hon att hon varit och ”tittat lite överallt”.

– Jag visste inte att de var nazister, jag hade ingen aning.

Det har ju varit väldigt omskrivet.

– Nej, jag visste ingenting. Så var det.

Ändå så skriver du gång på gång om dem?

– Nej, jag visste inte att de var några nazister. Aldrig hört talas om heller, trodde bara att de var liksom för Sverige, säger Cederlid.

Johan Lithén var tidigare medlem i vit makt-organisationen Det fria Sverige och kandiderar nu för Kristdemokraterna i Mora.
Johan Lithén var tidigare medlem i vit makt-organisationen Det fria Sverige och kandiderar nu för Kristdemokraterna i Mora. Foto: Sven Lindwall/Expressen

En annan medlem i DFS är Johan Lithén, 40, som kandiderar för Kristdemokraterna i kommunvalet i Mora. I början av 2018 lade han upp en bild på sitt medlemskort på VK.

– Jag var medlem där under en tid för att få lite kunskap och få en bild av hur det såg ut, helt enkelt, säger han om DFS. 

Det är ju en högerextrem organisation.

– Ja, jag märkte att de gick väldigt mycket åt det hållet, därför valde jag att avsluta medlemskapet och ansåg att KD stod mig närmare, i skolfrågor, om äldrevården och de här bitarna.

Lithén får under intervjun se en bild på en av ledarna inom DFS som har ett hakkors tatuerat på bröstet.

Du tyckte inte att ett tatuerat hakkors på bröstet var en tillräckligt tydlig symbol?

– Det hade jag inte sett, givetvis inte. Jag vet inte ens vem personen i fråga är. Jag ville vara med och påverka så gott jag kan för att vi ska få ett gott samhälle. Jag brinner jättejättemycket för barn- och ungdomsfrågor. 

Men hela anslaget från den här organisationen från att de bildades och alltjämt är att de vill ha ett etniskt vitt Sverige?

– Ja, och jag känner att det är inte den Johan som jag känner ska framställas. Jag är en person som är öppen för människor helt enkelt. 

Lithén säger först att han var med i DFS ett år, men ändrar sig sedan och säger att han inte vet hur länge han stannade kvar i organisationen.

Men tog det ett år innan du såg att här har vi en ledare som har ett hakkors intatuerat på bröstet?

– Jag minns inte hur fort jag gick ur.

– Jag gjorde ingen jätteresearch initialt heller. Du vet hur det är, man har barn hemma, man jobbar på med det vanliga jobbet och sen satt jag uppe sena kvällar och nätter och gjorde det här arbetet för friskoleverksamheten som jag är engagerad i.

Det är många som har barn och en hektisk vardag utan att man går med i en högerextrem organisation.

– Ja, absolut. Det såg jag ganska snart att nej, det här var egentligen inte det som man profilerade sig att det handlade om, säger Lithén och tillägger att han inte har berättat för Kristdemokraterna om sitt medlemskap i DFS.

Lithéns närhet till högerextremismen stannade inte där. Via sitt konto på VK följde han flera vitmaktprofiler, men också de högerextrema organisationerna Nordisk alternativhöger och Nordisk ungdom. När han får frågor om det säger han att han inte minns, men tillägger sedan:

– Jag har sökt information väldigt vitt och brett just för att få se den här alternativa världen som växer fram.

Det enda som syns är att du varit i högerextrema kretsar.

– På just den där sajten, men är man på mina Facebooksidor så ser man att jag är inne på ett väldigt väldigt brett forum för att skapa mig en bred information, säger Lithén.

Johan Lithén (KD) delar material från vit makt-föreningen Det fria Sverige.
Johan Lithén (KD) delar material från vit makt-föreningen Det fria Sverige. Foto: Skärmdump/Facebook

En kandidat som gått på möte med DFS är Ari Lindberg, 68, som kandiderar för Sverigedemokraterna i kommunvalet i Västerås. Mötet skedde i hans hemkommun i slutet av juni 2018 och efter mötet tackade han på VK alla sina vänner som dök upp. 

På VK är han med i en grupp för nationalister där det sprids antisemitiskt material. Han har själv delat en vitmaktlåt och en konspiratorisk video som hävdar att det finns en judisk sammansvärjning bakom etablerade medier.

När Expressen träffar Lindberg väljer han att snabbt gå från intervjun och sätta sig i sin bil för att köra i väg från platsen.

Sverigedemokraternas toppnamn i kommunvalet i Norsjö i Västerbotten är Sonja Hellström, 63. Hon har i sociala medier spridit en uppmaning till folk att ansluta sig till en demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen höll i Stockholm hösten 2016.

Sonja Hellström är Sverigedemokraternas toppnamn i Norsjö. När hon får frågor om sina delningar av Nordiska motståndsrörelsens material meddelar hon att hon kommer att hoppa av sin kanditatur.
Sonja Hellström är Sverigedemokraternas toppnamn i Norsjö. När hon får frågor om sina delningar av Nordiska motståndsrörelsens material meddelar hon att hon kommer att hoppa av sin kanditatur. Foto: Skärmdump/Facebook

 

När NMR:s propagandasajt Nordfront skrev om att en av deras medlemmar fått sluta sitt jobb som väktare på grund av NMR-medlemskap ansåg Hellström att det var ett utslag för ”diktaturen Sverige”. När det hänvisades till samma nazistiska sajt med en varning för en ”total destruktion av vår ras” kommenterade hon det med orden: ”Ruggigt är vad detta är..”

I mängder med inlägg, från 2015 och fram till 2020, sprider Hellström konspiratoriska artiklar om att det finns ett antal judiska familjer som i hemlighet styr samhället och världen, och att det finns en plan för att utrota ”det vita Europa”. I flera av artiklarna som hon spridit utmålas Rysslands president Vladimir Putin som den starkaste motkraften mot de dolda krafterna som styr världen.

Varför delade du propaganda för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm?

– Ja du, det var en bra fråga. Ingen aning. 

– Jag kommer inte ens ihåg att jag gjort det.

Gång på gång delar du material som menar att det finns judar bakom en konspiration om att styra världen. Varför har du delat sånt?

– Det är väl en intressant läsning, tycker jag. Om det stämmer eller inte, det vet ju ingen.

På vilket sätt är det intressant?

– För att om det är så att de styr, då är det svårt att få en demokrati att funka.

Menar du då att det kan finnas en judisk sammansvärjning som styr samhället i det fördolda?

– Alltså, judisk sammansvärjning, det är felformulerat.

I det du delar är det just judar som pekas ut.

– Alltså jag högaktar faktiskt judar. Jag har inget emot judar. Jag tycker att judar är ett folkslag som är väldigt arbetsamma och många företagsledare är judar, så nej, jag har inget negativt gentemot själva judarna.

Du har också delat artikel om att det finns en plan på att utrota det vita Europa. Anser du att det finns en sån plan?

– Nej, det anser jag inte.

Så varför har du delat nåt som hävdar det?

– Det kan jag inte svara på.

Har du berättat för ditt parti Sverigedemokraterna att du delat propaganda från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen?

– Nej, jag har inte haft en tanke på att jag gjort det. Men jag hoppar av alltihop så blir det bra. Så får nån annan ta över efter mig.

Vad är det du hoppar av?

– SD, alltihop, politiken, säger Hellström.

David Baas är grävreporter på Expressen. Han har vunnit Guldspaden två gånger och Stora journalistpriset en gång. 2014 kom hans bok ”Bevara Sverige svenskt” som handlade om Sverigedemokraternas första mandatperiod i riksdagen. 18 maj i år släpptes hans bok om svensk nationalism - ”Segra eller dö”.

Jonathan Leman är researcher på Expo. För sitt arbete mottog han 2018 Raoul Wallenberg-priset och 2019 var han nominerad till Guldspaden.