Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Kriminalpolitiken har vi utmålat till den viktigaste valfrågan, vid sidan av invandringspolitiken. Vid valet 2014 ska vår kriminalpolitik vara minst lika känd som vår invandringspolitik, sa Jimmie Åkesson när han lanserade Sverigedemokraternas kampanj.

Jimmie Åkesson menar att bara en procent av polisens arbete handlar om att patrullera gatorna till fots, uppgifterna har Åkesson hämtat från en rapport från två polisforskare. Men frågan om polisens arbete är inte speciellt kontroversiell. I en riksdagsdebatt om polisen som, Sverigedemokraterna tog initiativ till, uttryckte både regeringen och oppositionen kritik mot hur polisen fungerar.

- Resurserna har ökat, men resultatet motsvarar inte förväntningarna, sa justitieministern Beatrice Ask.

Jimmie Åkesson uppger att de under en månad kommer att driva en kampanj om fler patrullerande poliser.

Men kampanjens mål är inte bara att belysa de problem som partiet menar finns inom polisen. Jimmie Åkesson säger att anledningen till att de har en kampanj överhuvudtaget är för att gå tillbaka till Sverigedemokraternas rötter.

– Nu har vi kommit in i riksdagen. Vi har suttit här i snart två år. Vi känner att vi nu lärt oss hur riksdagsarbetet fungerar. Nu är det dags att återuppta det här utåtriktade arbetet som har varit Sverigedemokraternas kännetecken på många sätt. Det här att mellan valen gå ut på gator och torg och möta människor.

Ämnen i artikeln