Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraten Lars Isovaara lämnade riksdagen efter att han förolämpat en vakt. Han ersattes av Markus Wiechel. På onsdagen höll riksdagen en omröstning om att anta ett EU-direktiv som innebär en inskränkning i offentlighets- och sekretesslagen. För att lägga förslaget på is för utredning i tolv månader krävdes bara att en sjättedel av ledamöterna röstade emot. Det hade Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lyckats få ihop om inte Markus Wiechel tryckt på ja-knappen.

En källa uppger till Nyheter 24 att Wiechel fick en utskällning av Kent Ekeroth efter omröstningen. Enligt källan ska Ekeroth innan voteringen även instruerat Wiechel om hur han skulle göra för att rösta rätt. Wiechel har inte velat kommentera händelsen.

Fotnot (121207): Markus Wiechel dementerade senare på kvällen på Twitter att han skulle ha tryckt på fel knapp. Han skriver att han röstat försent så att rösten inte räknats. Sverigedemokraten Margareta Larsson tryckte dock på fel knapp vid voteringen. Läs artikeln här.