Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I en debatt i riksdagen om ungdomspolitik gick Margareta Larsson, som sitter i kulturutskottet, till attack mot att konstnären Carolina Falkholt som målat en kvinnokropp med en synlig vagina på en högstadieskola i Nyköping.

"Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som man gör politik av anser jag personligen att man rätteligen bör sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om konstnärer målar vaginor på väggarna i skolan", sade hon.

Lars Ohly (V) reagerade kraftigt på uttalandet och menade att Sverigedemokraterna ger uttryck för en mörk kultursyn:

"Den konstsynen och den kultursynen är 30-talets Tyskland. Den är en kultursyn som på alla sätt skiljer sig mot en som är rimlig att diskutera. Man kan ha åsiktsskillnader. Men det finns en grundläggande hederlighet om att konst och kultur inte ska leda till att konstnärer riskerar att fängslas eller åtals för hur de uttrycker sig", sade Lars Ohly i talarstolen i riksdagen.

"Jag kommer alltid att bekämpa dem som vill inskränka kulturens och konstens möjligheter och dessutom hotar konstnärer med fängelse. Jag tycker att det är avskyvärt och jag tycker att det är anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag.", fortsatte han.

Konstverket i Nyköpingsskolan har tidigare väckt debatt, men rektorn för skolan Harke Steenbergen har meddelat att konstverket ska få vara kvar. På Twitter skrev han att han "ser pedagogiska fördelar med att ha hennes konstverk i skolan", citerar SVT Kultur.

Ämnen i artikeln