Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari meddelade William Hahne i en pompös propagandafilm att han kandiderade till ordförandeposten för Sverigedemokraternas partidistrikt i Stockholms stad. Hahne utlovade att han snart skulle presentera ett styrelseförslag med människor med näringslivsbakgrund. Partiet skulle dessutom få en synlig partilokal centralt placerat i huvudstaden med honom vid rodret.

Maria Danielsson är den som står på valberedningens förslag. Danielsson som fick ta över som ordförande efter att den tidigare ordföranden Christofer Dulny i valrörelsens slutskede avslöjats med att ha skrivit rasideologiska kommentarer och mejl till hatsajten Avpixlat Danielsson har under ordförandestriden i etablerade medier kallat Hahne för "politikerbroiler" medan Hahne beskriver motkombatanten som "landsbygdsvänster". Igår kunde flera medier rapportera om att William Hahne utreds av partiets medlemsutskott för att olovligt använt ett medlemsregister och anordnat ett möte. Hahne har offentligt svarat på anklagelserna med att han är oskyldig.

- Jag presenterar att jag kandiderar som ordförande för SD Stockholm och sen helt plötsligt öppnas ett uteslutningsärende mot mig på suspekta grunder, sa Hahne till Expressen under måndagseftermiddagen.

I det extremhögern brukar beskriva som "gammelmedia" kommuniceras en bild av två falanger som står emot varandra. En tydligt nationalistisk högerorienterad falang med sin bas i ungdomsförbundet och en mer socialkonservativt populistiskt präglad falang med stöd av partiledningen. Men det faktum att Sverigedemokraternas medlemmar och väljare misstror de etablerade medierna gör att de alternativa informationskanalerna, som står partiet nära, blir än mer intressanta i hur de beskriver ordförandestriden i huvudstaden.

Runt partiet Sverigedemokraterna finns ett antal centrala aktörer. Partitidningarna SD-Kuriren och Samtiden, riksdagsledamoten Kent Ekeroths projekt Avpixlat, det SDU närstående Fria tider och Nyheter Idag som drivs av den tidigare sverigedemokratiske frifräsaren Chang Frick. Sverigedemokraternas medlemmar och sympatisörer tar också del av en uppsjö av bloggar och sajter där några av dem är tätt knutna till mer rasideologiska rörelserna. Bland dessa återfinns till exempel den av nazister skapade portalen Motgift. Alla dessa aktörer försöker påverka SD och dess väljare utifrån sina egna politiska inriktningar och perspektiv.

Det är tydligt att de två direkta partitidningarna har svårt att nå ut till medlemmar och kärnväljare. SD-Kuriren som innan riksdagsinträdet fyllde en oerhört viktig funktion med nyheter präglade av en sverigedemokratisk världsbild och identitetsstärkande artiklar om partiaktiviteter är idag snarare ett rapporterande av pressmeddelanden från partiet än en nyhetsförmedling och ideologisk vägvisare.

Runt projektet Samtiden har det stormat rejält. Den tidigare chefredaktören och ansvarige utgivaren Jan Sjunnesson har avgått, delar av styrelsen bakom tidningen misstänks för skattebrott och plötsligt har den skandalomsusade tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist trätt fram som den verklige ansvarige utgivaren. Den som har tagit del av Samtidens utbud under Sjunnesson/Almqvists tid kan snabbt konstatera att den ideologiska inriktning som saluförs dansar knappast efter partiledningens pipa där radikalkonservativa bryderier inte hör till ovanligheterna.

På den av Kent Ekeroth sanktionerade sajten Avpixlat har den tidigare så vänligt inställda tonen till SD-ledningen förändrats radikalt sedan chefredaktören Mats Dagerlind känt sig förbisedd av partiledningen. Dagerlind menar att han blivit lovad anställning av partiet och inte fått pengar för artiklar i SD-Kuriren. Att Avpixlat plötsligt publicerat en artikel av William Hahne där han förklarar varför han är bäst lämpad som ordförande är därför inte förvånande. Sajten publicerade även Hahnes youtubefilm.

Fria tider har sedan länge stått ungdomsförbundet nära och publicerat en rad artiklar med tydlig ställning för William Hahne och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrands inriktning. Det gäller också den rasideologiska miljöns uppsjö av bloggar och sajter som vill skjuta partiet i en etnonationalistisk riktning. På den många gånger partiledningslojala Nyheter Idag är det tyst om konflikten.

Det är sedan tidigare känt att Sverigedemokraternas nuvarande ledning vingklippte den tidigare partiledaren Mikael Jansson när de tog makten över partiet genom att ta över den då viktiga partitidningen SD-Kuriren och andra viktiga institutioner i partiet. Frågan är om Hahne och Kasselstrand, som står Jansson nära tio år senare, håller på att lyckas med konststycket att göra samma sak. En sak är i alla fall säker: SD-ledningen har tappat kontrollen om de idag viktiga informationskanalerna för att nå ut till medlemmarna och partiets kärnväljare.

Genom Sverigedemokraternas historia har partiledningar åtskilliga gånger i slutändan fått vidta radikala åtgärder. Byta nycklar till partilokal och postbox har varit en lösning, resoluta uteslutningsprocesser är en annan. Frågan är om inte William Hahne håller på att drabbas av det sistnämnda.