Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När riksdagen i november skulle besluta om ett nytt betygssystem så räknade Sverigedemokraterna med att fälla regeringens förslag genom att rösta med oppositionen. Partiet fick sin chans att visa omvärlden att det praktiskt kan påverka politiken. När de rödgröna istället kom fram till en överenskommelse med regeringen, så var besvikelsen uppenbar. Sverigedemokraternas utbildningspolitiske talesperson Richard Jomshof skrev på sin blogg: "Jag måste erkänna att jag i min enfald först trodde att vi, det vill säga Sverigedemokraterna och de rödgröna, skulle fälla regeringen i frågan om betygskriterierna."

Sverigedemokraterna har en lång tradition av att skifta fot i var det står i såväl politiska sakfrågor som strategier. Och partiets reaktion på att vågmästarspelet misslyckats var att bryta sin policy som "ansvarstagande". Eller som partiet uttrycker det: "en linje som kännetecknats av ansvarstagande vilket inkluderat total öppenhet i utskottsarbetet".

I ett pressmeddelande aviserade partiet på tisdagen att det från och med nu i utskotten kommer att dölja var partiet står i vissa frågor, och därmed hålla de övriga partierna ovetande hur Sverigedemokraterna kommer att rösta när beslut ska tas i kammaren. Men även om partiet tänker dölja vilka kort de har på hand så är det likväl tydligt vad syftet med den nya taktiken är – man vill helt enkelt tvinga de andra partierna att inkludera dem i förhandlingarna, och på så sätt öppna upp för att kunna driva igenom egna förslag.
– Det här är en taktik som skulle kunna få de andra partierna att överväga att börja prata med oss när de ser att det här blir problematiskt. När de ser att de i förväg inte kan veta hur röstningarna kommer att falla ut i riksdagen, på grund av den här taktiken, då kanske man istället vill börja prata med oss och faktiskt komma överens i utskotten istället, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin till Expo.

Att Sverigedemokraterna använder sig av de tillvägagångssätt som det anser kan ge störst politiskt genomslag är självklart inget som förvånar. Att partiet samtidigt bryter en svensk tradition om öppenhet är väl närmast att betrakta som en paradoxal sidoeffekt. Men frågan är om taktiken är så smart.

I Danmark har Dansk Folkeparti lyckats etablera sig som en trovärdig samarbetspartner. Partiet har som en konsekvens fått rollen som stödparti till regeringen och därmed lyckats få igenom betydande delar av sin politik – inte minst inom invandringspolitikens område. Vägen till att Sverigedemokraterna, med partiets bruna historia i bagaget, ska lyckas bli så salongsfähiga känns idag lång. Utskottsutspelet har inte direkt minskat avståndet.

Men tyvärr kan partiet innan dess ha lyckats med konststycket att reprisera delar av den oreda som uppstod när Ny demokrati satt i riksdagen. För taktiken är inte ny. Även Ny demokrati använde sig av den. En återgång till de pajaserier som Bert och Ians parti höll på med är allt annat än önskvärd. Det kan vara bra att ha i åtanke när Sverigedemokraterna kallar sig "ansvarstagande".