Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Eva-Marie Olsson är Sverigedemokraternas politiske sekreterare i Malmö. Hon är också nämndeman i tingsrätten och ställer upp i kommunfullmäktigevalet. På en rasistisk blogg har hon uppmanat "den växande negroida befolkningen i Malmö" att lämna Sverige. Anledningen till det rasistiska utspelet var en demonstration mot polisbrutalitet anordnad av Afrosvenskarnas riksförbund. Olsson har även skrivit om muslimer som "ynglar av sig", enligt henne är muslimska barn ett problem som hon vill lösa genom att "strypa lite bidrag". Muslimska barns ideal krockar med "våra barn", hävdade hon. Hets mot araber och muslimer upprepas i flera inlägg som Olsson ligger bakom.

"Inte rasist, men" konfronterade Eva-Marie Olsson med hennes kommentarer redan förra två veckor sedan. Hon vägrade då att svara på frågor och polisanmälde reporten på Inte rasist, men för "hemfridsbrott". Något som "Inte rasist, men" bestämt avvisat.

Trots att Olssons kommentarer avslöjats agerade inte Sverigedemokraterna i Malmö mot henne. Istället lade de ut ett pressmeddelande med anklagelser riktade mot "inte rasist, men".

I torsdags deltog Olsson på en presskonferens om Sverigedemokraterna i Malmös valplattform. Då kände SD:s kommunalråd, Magnus Olsson, till kommentarerna. På presskonferensen ville Sydsvenskan ställa frågor till henne om hennes rasistiska inlägg. Hon vägrade dock att svara på frågor och knuffade istället ut Sydsvenskans reporter från sitt kontor.

Senare samma kväll medgav hon i ett mejl till Sydsvenskan att hon skrivit de rasistiska kommentarerna. Hon menar att det är möjligt att hon "uttryckt sig så i ett upprört tillstånd."

Olsson har nu tagit en "time out" och utreds av Sverigedemokraternas medlemsutskott. Samtidigt kan hon förlora uppdraget som nämndeman och har kallats till samtal med Eva Wendel Rosberg, chef hos Malmö tingsrätt.

– Som nämndeman måste man fundera över hur man utrycker sig offentligt. Man får inte agera på ett sätt som är förtroendeskadligt för domstolen. Det kan vara utrycka sig rasistiskt, beroende på hur det är uttryckt och spritt, säger Rosberg till Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln