Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett uteslutningsärende gäller vice ordförande för Sverigedemokraterna i Ale, Eddie Påfvelsson och ett gäller kommunpolitikern och gruppledaren i Kungsbacka, Mattias From.

Kommunpolitikern Mattias From reagerade i söndags på en artikel på Expo.se där Solvieg Renhammar-Metus berättade att hon lämnar Sverigedemokraterna. Hennes bevekelsegrunder var bland annat att "judar styr partiet".

På nättidningen Frihetens Fackla beklagade sig Mattias From över Renhammar-Metus avhopp och hävdade även att Sverigedemokratisk Ungdom låg i strid med "sionisterna" i moderpartiet.

– Vi uppfattade artikeln som väldigt märklig. Vi uppfattade det som att From gav stöd till Renhammar-Metus verklighetsuppfattning gällande konspirationer och judiskt inflytande över Sverigedemokraterna, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för partiet.

Detta är inte första gången som Mattias From hamnat i blåsväder. Förra året placerade den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom en likkista utanför stadshuset i Kungsbacka. Det var en aktion för att visa sitt stöd för ett kommunfullmäktige-förslag som Sverigedemokraterna lagt. Mattias From gav sitt stöd till aktionen på Frihetens Fackla.

Martin Kinnunen uppger till Expo.se att utspelet väckte uppmärksamhet i Sverigedemokraterna. Men partiet valde att acceptera Froms förklaring.

– Tidigare har det ställts frågor om Frihetens Fackla. Det har varit något som har diskuterats. Vi har ställt frågor om vad som menas med vissa artiklar. Men artikeln om Metus är den första som har anmälts, för den är så allvarlig.

Men att ge stöd åt Nordisk Ungdoms aktioner är inte det allvarligt?

– Ja, men det var inte riktigt så han förklarade den artikeln då. Han menade att de inte alls gav stöd åt Nordisk Ungdom utan att de redogjorde för en händelse, men vi ansåg att det fanns anledning att ställa frågor om den saken, säger Martin Kinnunen.

Sverigedemokraterna öppnar också ett uteslutningsärende mot Eddie Påfvelsson, vice ordförande i Ale kommun. Påfvelsson hävdade i en intervju på Expo.se i måndags att nazismen är kärlekens, djurens och naturens ideologi.

– Han har uttalat sitt stöd för nazismen om det som står i artikeln stämmer. Det är något som måste utredas, säger Kinnunen.

På frågan om hur det är möjligt att personer med nazistiska åsikter kan få positioner i Sverigedemokraterna svarar Kinnunen att han inte anser att Påvfelsson har någon framträdande position.

– Påfvelsson har ingen framträdande position. Han är vice ordförande i en liten kommun. Jag känner inte till honom och jag vet inte heller om det som står i artikeln är sant. Det är något som måste utredas.

Men Renhammar-Metus som har antisemitiska åsikter har varit medlem i partiet nästan ända sen dess start?

– Vi har aldrig stött på ett uttalande från den personen som tyder på att hon anser att det förekommer någon judisk konspiration om att ta över Sverigedemokraterna. Det var en nyhet och inte heller hon har haft en framträdande position i partiet. Man kan inte heller ta sig in folks hjärnor, säger Kinnunen.

Det finns personer i Sverigedemokraterna som har fått vara kvar trots öppet antisemitiska utspel. Sverigedemokraten i Erik T Johanssons antisemitiska mejl uppmärksammades 2010 av Expo.se. I mejl till en dåvarande partikamrat länkade han till grovt antisemitiska sajter. En av sajterna påstod att "Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna". Även Förintelsen ifrågasattes. Själv skrev T Johansson om sajterna "ingen rök utan eld" och "att den officiella historien och påståenden måste tas med en stor nypa salt.".

Ett uteslutningsärende inleddes mot Erik T Johansson, men han fick stöd av distriktsordföranden i Värmland Runar Filper som menade att det inte fanns någon anledning att betvivla T Johansson. 2011 meddelade Sverigedemokraterna att Erik T Johannsson fick stanna kvar i partiet.

– Han är kvar som medlem, men det beslutades att det skulle vidtas åtgärder för man anser inte att han hade agerat på rätt sätt. Vilka åtgärder vill jag inte gå in på. Men det togs upp och man tyckte det han hade gjort var oacceptabelt.

Men det var inte tillräckligt allvarligt för att utesluta honom?

– Nej, i de förklaringar han lämnade så gjorde han klart att han inte var antisemit. Man accepterade den avbönen, säger Kinnunen.

Eddie Påvfelsson har meddelat att han lämnar partiet. Han säger att han hoppar av på grund av artikeln som Expo.se publicerade på måndagen.

– Jag vill inte att Sverigedemokraterna ska lida för den artikeln som jag tycker blev fel. Det Expo har skrivit är ingen politik jag vill föra i Sverigedemokraterna, jag vill partiet väl.

Står du inte bakom det du har sagt om nazismen?

– Jag gillar inte hur Expo vinklat den. Det ser ut som jag är en grov nazist. Jag ser alla ideologier som positiva i grund och botten, säger Påvfelsson.

Mattias From vill inte ge någon kommentar när Expo.se når honom.

Ämnen i artikeln