Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Delningar/gillanden på Facebook

 • Realisten, numera nedlagd nyhetssajt som ägs av nazistiska Svenskarnas parti. Oscarsson har delat artiklar från sajten vid åtminstone sju tillfällen.

  Radio framåt, podcast kopplad till Svenskarnas parti. Oscarsson "gillar" podcasten.

  Nationell.nu, nazistisk sajt, vars inlägg delats av Oscarsson.

  Sveriges medborgargarde, var en grupp bestående av nazister och fotbollshuliganer som patrullerade kvällstid i bland annat Tumba i samband med oroligheterna i Husby 2013. Det är gruppens facebooksajt som Oscarsson spridit.

  Carl Norberg, förintelseförnekare och antisemitisk konspirationsteoretiker, vars blogginlägg delats av Oscarsson.

  Kristoffer Hell, antisemitisk konspirationsteoretiker, vars blogginlägg delats av Oscarsson.

  David icke, antisemitisk konspirationsteoretiker. En länk till hans hemsida har delats av Oscarsson.

  William Cooper, avliden amerikansk högerextremist. Oscarsson har på Facebook publicerat ett utdrag ur Coopers antisemitiska bok "Behold a pale horse".

- Martin är absolut inte antisemit. Han har delat artiklar som han tyckte var intressanta men har inte känt till att de kan kopplas till antisemitism, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande i Bohuslän, Matz Dovstrand, till Göteborgs Posten.

Det var i tisdags som Expo Idag rapporterade om att Martin Oscarsson systematiskt länkat till flera nazistiska och antisemitiska sajter, bland dem Realisten som ägs av nazistiska Svenskarnas parti. På Facebook gillar han dessutom en podcast knuten till partiet.

I en av artiklarna på Realisten, som Oscarsson delade, beskrivs oroligheterna i Husby 2013 som "raskravaller". Oscarsson är även kritisk till att polisen grep personer från de så kallade "medborgaregarden", av nazister och fotbollshuliganer som patrullerade i samband med oroligheterna.

"Det finner vi oss inte i, men nu är det så illa att vår polis arresterar oss som gör motstånd, vi får inte vara ute och skydda samhället. Varför vår polis gör så här det vet vi inte. Men visst vill vi skydda vårt land…", skrev Oscarsson på Facebook i maj 2013.

I en annan statusuppdatering skrev Oscarsson att "Islam är och förblir det vi skall bekämpa till 100%". Oscarsson har dessutom publicerat ett utdrag ur boken "Behold a pale horse", skriven av den avlidne amerikanska antisemitiska högerextremisten William Cooper. Boken innehåller ett särtryck av det antisemitiska falsariet Sions vises protokoll.

På Facebook har Oscarsson lagt ut en bild där en utbredd antisemitisk konspirationsteori framförs. I en text på bilden står det.

"Vi har finansierat båda sidorna i alla krig sedan Napoleon. Vi äger era nyheter, medierna, er olja och er regering."

Familjen Rothschilds påstådda inflytande över världen var central redan i Nazitysklands antisemitiska propaganda för att framställa judar som blodtörstiga, materialistiska och för att ligga bakom oroligheter och krig.

Trots kommentarerna och delningarna försvaras Martin Oscarsson av Matz Dovstrand. Göteborgs Posten frågar honom om han tycker att det finns anledning för de som bor på Orust att känna obehag för att en person som delar nazistiska länkar och antisemitiska teorier valts in i kommunfullmäktige.

– Nej, absolut inte, Martin är en varm människa med omsorg om sjuka och svaga.

Dovstrand säger vidare att han kommit "överens" med Oscarsson om vem som ska uttala sig till medier.

– Det är bättre att andra hanterar det här för honom, menad Dovstrand, som själv tar avstånd från Realisten.

När Expo Idag når Matz Dovstrand för att få svar på hur han ser på det som Oscarsson själv gett uttryck för om högerextrema medborgargarden och muslimer så avböjer han att kommentera.

Sverigedemokraternas pressansvarige, riksdagsledamoten Martin Kinnunen säger att han är dåligt insatt i vad som hänt.

– Jag har bara snabbt skummat igenom någon artikel i någon lokaltidning så jag kan inte kommentera det här.

Han sprider bland annat idén om att bankfamiljen Rothschild ligger bakom alla krig sedan Napoleon och äger alla medier. En typ av propaganda som bland annat använts av Nazityskland. Hur ser du på det?

– Det är felaktiga uppgifter uppenbarligen. Det kan ju rimligtvis inte vara så att en familj ligger bakom alla krig. Men som sagt jag är inte insatt i det här. Jag vet inte vad som ligger bakom att de här uppgifterna eller kommentarerna förmedlats eller hur personen själv ser på det hela. Jag kan inte heller svara på om medlemsutskottet kommer att utreda det. Jag hänvisar till Dovstrand i det här läget, säger Kinnunen.