Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I morse avslöjade Expressen att rasistanklagelserna mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Erik Almqvist är sanna. I en film som publicerats kan man bland annat höra Almqvist kalla en ung tjej för "hora" och en kille för "blatte lover". Almqvist avgick på onsdagen från alla sina uppdrag i partiet, efter uppmaningar från partiledaren Jimmie Åkesson.

Expo Idag har sökt alla sverigedemokratiska distriktsordförande för en kommentar om hur de ser på den skandal som Erik Almqvist varit inblandad i. Tolv distriktsordföranden har svarat. Alla tolv säger att de inte har sett Expressens filmklipp. Men de flesta menar att det som de hört att Almqvist ska ha sagt varit olämpligt. Ingen av de som svarat gav Almqvist sitt stöd. Många har dock inte velat ge några ytterligare kommentarer, utan hänvisar till pressavdelningen. De två som svarat på Expos frågor är kritiska och förvånade över Almqvists agerande.

Daniel Spiik, distriktsordförande i Örebro län, har inte sett filmerna. Han tycker dock att händelsen "helt klart låter ytterst olämplig".

– Det låter som något lokala knäppgökar skulle kunna göra, säger Spiik till Expo.

Marie Edenhager, ordförande i distriktet Dalarna-Västmanland, säger att hon på grund av händelsen har haft en turbulent morgon och en jobbig dag. Hon har inte sett klippet som avslöjat Erik Almqvist, men hon är medveten om vad som har hänt och har följt presskonferenserna.

Hur känns det att vara en kvinnlig representant i ett parti där en topp-politiker kallat en ung kvinna för hora?

– Jag som kvinna har inte känt av eller sett något sådant beteende i partiet. Jag är chockad, säger hon.

Även om hon är besviken på det som har hänt, är hon nöjd över hur partiet hanterat situationen. Hon menar att partiet inte gjort något undantag mot Almqvist bara för att han är högt uppsatt i partiet, utan att nolltoleransen gäller alla. Därför tror hon inte att partiets väljarsiffror kommer påverkas av detta.

– Jag tror att människor är kloka och ser skillnaden på hans åsikter och partiets, säger Edenhager.

Expo Idag har sökt Sverigedemokraternas kvinnoförbund Carina Herrstedt och Sverigedemokratisk ungdoms ordförande, men ingen av dem vill uttala sig.