Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mars, när gruppledaren för Sverigedemokraterna i Västra Götalands regionfullmäktige, Patrik Ehn, och hans sekreterare, Daniel Rondslätt, var föremål för uteslutning inledde Sverigedemokraternas säkerhetsansvarige Bengt Malmberg en jakt efter läckor. Detta gjorde han genom att läsa regionfullmäktigeledamöters mejl.

På ett distriktsmöte i Sjuhärad, där vice ordföranden Patric Silfverklinga informerade lokalordföranden varför kommunfullmäktigeledamoten Martin Leman i Svenljunga uteslutits, uppger Silvferklinga att säkerhetsansvarige Bengt Malmberg tagit kontakt med honom om "misstänkta läckor" till medier. Silvferklinga säger att partistyrelsen läst mejl i mejlsystemet som tillhandahålls av partiet.

På mötet berättade Patric Silfverklinga att partistyrelsen varit inne och läst Martin Lemans mejl. Silfverklinga sa att Bengt Malmberg gjort en skrivelse till partisekreterare Björn Söder för att lyfta problemet med att medlemmar läcker till medier. De beslutade då att titta på mejlväxlingen som "påstås vara en del av läckan".

Efter att mejlen lästs ska de ha dragit slutsatsen att Martin Leman kan ha läckt information till olika medier, eftersom Leman ska ha vidarebefordrandet mejl till privata mejlkonton. Leman säger till Expo Idag att han vidarebefordrat mejl till sin kommunförening för att de skulle kunna veta vad som pågick i regionfullmäktige.

Martin Leman säger till Expo Idag att det är kränkande att partiet har läst hans mejl.

– Som jag ser det är samtliga förtroendevalda Sverigedemokrater övervakade dygnet runt.

Efter att Leman uteslöts har Sverigedemokraterna stängt ned hans mejl och han kan inte själv komma åt den.

Bengt Malmberg vägrar uttala sig till Expo Idag om att han läser förtroendevaldas mejl.

– Jag lämnar inga uppgifter till er. Ni får gå via presstjänsten.

Är det etiskt att läsa partiföreträdares mejl?

– Hej då, ha en bra dag. Jag gör inga uttalanden till tidningar, säger han.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund bekräftar att Sverigedemokraterna har tillgång till förtroendevaldas mejl.

– Arbetsgivare har alltid tillgång till arbetstagares mejl. Exakt hur det funkar vet jag inte. Är man ansluten till en organisation så är det organisationens e-postadress, säger han.

Så den kan användas till att leta läckor?

– Jag vet inte vad som skett i det här fallet. Men det är kutym i näringslivet att det är så. Och jag tycker inte att det är konstigt med det.

Är det etiskt att läsa förtroendevaldas mejl?

– Det beror helt på vad man har för anledning att göra det. Jag tror att om det funnits en sådan verksamhet så har den grundat sig på väldigt starka misstankar, säger han.

Datainspektionen säger att Sverigedemokraterna i sin övervakning av partimedlemmar kan bryta mot lagen.

– Man kan ha brutit mot personuppgiftslagen och bli skadeståndsskyldig. I det här fallet är partiet ansvarigt om man har gjort en otillåten kontroll. Sedan kan man titta på det här med dataintrång. Jag tror att man mycket väl skulle kunna landa i det. Ett riksdagsparti har inte nödvändigtvis rätt att ha åtkomst till en e-post även om partiet tillhandahåller datautrustningen. Då kan det handla om ett otillbörligt intrång, säger Oskar Öhrström, jurist på Datainspektionen till Expo Idag

Han uppger att det aldrig har prövats om ett parti har rätt att gå in och övervaka sina medlemmars mejl.

– Jag kan inte påminna mig att vi tittat på en sådan här företeelse och ur ett sådant här perspektiv. Jag tycker att det låter väldigt tveksamt att man ska kunna gå in och titta på partikamrater och deras korrespondens.

– När man pratar om riksdagsledamöter eller kommunpolitiker är det människor som agerar i helt annan ställning än arbetstagare. Det ska kunna verka under helt annan frihet och utan samma förväntningar av kontroller, fortsätter han.

Öhrström säger vidare att arbetsgivare har informationsplikt.

– Har man inte informerat i förväg att man kan göra de här
kontrollerna av den och den anledningen så har man åtminstone brutit mot informationsskyldigheten i personuppgiftslagen. Man ska också informera vad som kommer att kunna hända efter att kontrollerna slagit
till.

Martin Leman uppger att han inte blivit informerad av partiet om att de gått igenom hans mejl.

Ämnen i artikeln