Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen anklagas för grova skattebrott och bokföringsbrott. Bredvid Kinnunen i Södertörns tingsrättssal 7 satt hans före detta kollega – tidigare partikassör och ekonomichef för SD – misstänkt för medhjälp till brotten.

Efter att resten av styrelsen i partibolaget Samtid och framtid hoppat av är Kinnunen ensamt juridiskt ansvarig för hur miljonrullningen till bland annat järnrörsmannen Erik Almqvist har hanterats. Besluten och uppläggen har dock fattats av Sverigedemokraternas ledning.

Tingsrättssalens åhörarbänkar fylldes snabbt av journalister under tisdagen, den första rättegångsdagen. Inga ledande sverigedemokrater var på plats. Överhuvudtaget har det varit väldigt tyst om affären från partiets toppolitiker. Martin Kinnunen framstod som ensamt utsänd för att försöka ducka partiets kula.

I själva verket har hanteringen av de 4,8 miljoner kronor – som lett till åtalet – passerat många händer. Många hjärnor har varit inblandade i att fixa och trixa ihop miljonavtalet till Erik Almqvist för att förmå honom att lämna riksdagen.

I de interna mejl som Expressen publicerat framgår att syftet med de 3,6 miljoner kronor som slussats till Erik Almqvist efter järnrörsskandalen inte handlat om konsultarvode – utan snarare om ett sorts avgångsvederlag. I ett mejl skriver Martin Kinnunen om "beslutet" i "Jimmies rum":

"Det är ett skenavtal vi vill ha."

Om det även var i "Jimmies rum" som man bestämde att 800 000 kronor skulle betalas till den sparkade ekonomichefen är inte klarlagt. Men beslutet togs i det verkställande utskottet. Där är Jimmie Åkesson ordförande.

När det gäller frågan om de båda konsulterna verkligen har arbetat för sina ersättningar har dock åklagaren bara valt att gå vidare i fallet med den före detta ekonomichefen. Där anses fakturorna helt enkelt vara "osanna" luftfakturor.

En annan del av åtalet gäller hur pengarna från SD:s valfond, via bolaget Blåsippan AB till Samtid och framtid AB bokförts och deklarerats i det sistnämnda bolaget. Åklagaren anser att det funnits risk för att pengarna skulle undgå beskattning om inte Skatteverket reagerat.

Att besluten och uppläggen om utbetalningar väckte nervositet i SD-ledningen kan man nog se som sannolikt. Ingen ville ta det yttersta ansvaret. När det blev klart att pengarna och skandalpolitikerna skulle bli SD-bolaget Samtid och framtids ansvar flydde bolagets sittande styrelse. Istället tog Martin Kinnunen plats som ensam styrelseledamot.

Och det var han som stod framför skranket i dag.

Inför domare och nämndemän bedyrade Martin Kinnunen att även han är utan ansvar. I stället verkade taktiken vara att lägga skulden på den tidigare ekonomichefen, som han genom SD:s ägardirektiv fått tillförordnad som bokföringskonsult. Kinnunen menade att han inte hade anledning att misstro att denne skulle sköta sitt jobb. Att han inte ens tänkte tanken att han skulle behöva kontrollera hur 4,8 miljoner hade bokförts eller skattats.

Inte heller föll det honom in att kontrollera utbetalningen på de 80 000 kronor brutto som varje månad fakturerats av bokföringskonsulten som betalning för 140 timmars arbete. Fakturor som åklagaren menar är "osanna".

Bokföringskonsulten å sin sida berättade om hur dåligt han mått efter att han tvingats lämna alla sina uppdrag för Sverigedemokraterna (efter att han berusad hävt ur sig rasistiska tillmälen på en SD-kongress i Västerås).

Han berättade att han "föll ner i källaren" när Sverigedemokraterna besökte honom på ett behandlingshem endast för att förklara att han fått sparken. Han förklarade att han såg det nya avtalet med Samtid och framtid som ett sorts avgångsvederlag. Han sa att depression gjorde att han inte klarade av den löpande bokföringen.

Martin Kinnunen säger sig ovetandes om bokföringskonsultens hälsotillstånd. Kinnunen visste ingenting, även om han vid tidpunkten var Sverigedemokraternas presschef och kanske den mest insatta i alla händelser som riskerade att leda till medieskandaler. Ändå ska det alltså ha gått honom helt förbi att partiet sparkat sin ekonomichef på grund av rasism och att han var intagen på ett behandlingshem.

Ingen vill ta ansvar för miljonrullningen. Inte det verkställande utskottet där besluten fattats. Inte styrelsen för partibolaget Samtid och framtid, som alla lämnade det sjunkande skeppet. Inte heller Kinnunen som lämnades ensam kvar.

På onsdag är det den andra rättegångsdagen. Då vittnar den dåvarande partisekreteraren Björn Söder. Sannolikt kommer inte han heller anse sig ha något ansvar. Frågan är om Martin Kinnunen kommer undan sitt styrelseansvar. Om inte kan han sättas i fängelse och tvingas lämna riksdagen.

Ämnen i artikeln