Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I tisdags uppmärksammades det att ledamoten i Karlskogas lokala partistyrelse, Christer Shoulz, skrivit en mängd rasistiska och våldsbejakande kommentarer på Twitter. Araber beskrev han som "medeltidsmän", afrikaner menade han "invaderar "Sverige. Efter att kommentarerna uppmärksammats lämnade Schoulz alla sina poster i partiet. Sverigedemokraterna i Karlskoga tog även på sin hemsida avstånd från Shoulz. Det trots att de själva på samma sajt kräver att invandringen av alla araber och afrikaner stoppas.

"Våra lokala mål innebär att kraftigt gå framåt i kommunalvalet (…) god äldrevård & socialt ansvarstagande utan socialism och kommunism, stoppat mottagande av araber och afrikaner i alla dess former".

Sverigedemokraterna i Karlskoga-Degefors tillhör Örebros läns distrikt där Magnus Ingwall är vice distriktsordförande. Ingwall, säger till Expo Idag att han inte sett kraven som Karlskoga-avdelningen ställt. Han håller dock med dem om att det är skillnad på invandrare och invandrare. Europeiska invandrare har smält in på ett bra sätt, menar han. Bland annat pekar han på att många har "försvenskat" sina namn.

– Det blir alltid kulturkollisioner i olika former när vi upplevt den här typen av invandring. När det gäller invandrare med färgad bakgrund så ligger svårigheten möjligtvis i att en del inte kan läsa och skriva, säger Ingwall.

Skrivelsen av Sverigedemokraterna i Karlskoga tolkar Ingwall som att den riktar sig mot somalier.

– Av kulturella skäl är det svårare, man smälter inte in i samhället som en färgad person på samma sätt som om man har kaukasisk bakgrund. Men numera är vi vana. Min pappa, som är stockholmare, han tappade ju hakan när han fick se en neger. Nu är det inte lika ovanligt som det var då. Om ett par generationer har nog detta lösts rent kemiskt, om inte annat så blandas det väl upp över rasgränserna också. Jag tycker att det är bra, man ska bedöma individer efter vilka det är.

Ingwall säger vidare att han har förståelse för att fattiga människor söker sig till Sverige, men han menar att Sverige inte har råd att ta hit de som inte kan läsa eller skriva. Enligt Ingwall leder invandringen till nedskärningar i till exempel skolorna.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen tycker att partiets representanter i Karlskoga formulerat sig olyckligt när de kräver att invandringen av araber och afrikaner ska stoppas. Han menar att partiets invandrings politik är tydlig.

– Det är en märklig formulering, vår politik riktar sig inte mot enskilda folkgrupper eller människor från olika världsdelar. Det som de menar är att de vill begränsa asylinvandringen och de flesta kommer från dem platserna.

Sverigedemokraterna i Karlskoga-Degerfors är dock inte ensamma om att vilja stoppa invandringen från vissa delar av världen. I Sverigedemokraternas invandringspolitiska program står det:

"invandringen av personer från kulturellt avlägsna länder skall begränsas till ett minimum (…)Om dagens massinvandring får fortsätta kan det dock bli nödvändig med ett tillfälligt totalstopp för icke- västlig invandring, till dess att situationen i landet har blivit så stabil att en restriktiv sverigedemokratisk invandringspolitik kan börja implementeras."

Expo Idag har förgäves sökt Fredrik Molin, ordförande för SD-Karlskoga-Degerfors och Daniel Spiik, distriktsordförande i Örebro län för en kommentar.

Ämnen i artikeln