Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD-politiker på Nordisk

  • Flera SD-politiker har den senaste tiden uppmärksammats för rasism på Nordisk. Inför valet 2010 granskade Expo de politiker som då kandiderade för Sverigedemokraterna. Åtminstone 21 av dem hade konton på vit makt-forumet Nordisk.nu. Av dessa var 11 aktiva på forumet när granskningen genomfördes.
  • Lars Rosenqvist, SD-politiker i Simrishamn har på Nordisk hotat jordbruksministern och beskrivit hur han slagits med "kebabätande missfoster"
  • Ibb Malmgren, SD-politiker i Höör har på Nordisk beskrivit judar som "parasiter"
  • Stellan Borjerud, riksdagsledamot för SD, diskuterade på Nordisk politiska strategier med en känd rasideolog. Bland annat skrev han att "svensken vill ha färre främlingar på gatorna".

På frågan "Är du nationalsocialist?", skrev Christian Hendlertz i januari 2008 på vit makt-forumet Nordisk: "Ja".

I samma inlägg svarade Hendlertz även på frågan "tror du på Förintelsen?", svaret löd: "Absolut inte".

Christian Hendlertz aktiviteter på Nordisk uppmärksammades av Expo redan inför valet 2010. Avslöjandet uppmärksammades också av Helsingborgs Dagblad. Christian Hendlertz var under ett par år aktiv på nordisk. Där publicerade han bland annat en prislista på vit makt-musik med album som "White Pride World Wide " och "Blood and Honour". I ett annat inlägg hyllar han vit makt-bandet Wiking Division, vars namn syftar på en Waffen SS division som bestod av utländska frivilliga som stred för Nazityskland.

Hendlertz uppgav även på forumet att han köpt "mängder med klistermärken". Vad det rör sig om för klistermärken är oklart, men i ett annat inlägg på forumet har han lagt ut en bild på ett klistermärke från det nu nedlagda nazistiska nätverket Info-14, som bland annat anordnade en årlig nazistmarsch i Salem.

Efter valet 2010 blev Christian Hendlertz Sverigedemokraternas gruppledare i Klippans kommunfullmäktige. Där sitter han bland annat i demokratiberedningen och socialnämnden. I kommunvalet 2014 är han Sverigedemokraternas toppkandidat i Klippan.

Hendlertz kommenterade aldrig uppgifterna från 2010. Men han verkar fortfarande ha ett intresse för nazismen. På Facebook gillar Hendlertz idag en podcast som drivs av framträdande medlemmar i nazistiska Svenskarnas parti. På podcasten sprids frekvent antisemitism, rasideologi och antidemokratiska budskap.

Mikael Eskilandersson, Sverigedemokraternas distriktsordförande i SD-Syd, och den som beställt valsedlarna för Sverigedemokraterna i Skåne, uppger att han inte känt till Christian Hendlertz aktivitet på Nordisk. Att Hendlertz gillar en nazistisk podcast, menar Eskilandersson kan röra sig om ett misstag.

Hur kommer du att agera nu?

– Just för tillfället har jag mycket annat att stå i. Vi har en valrörelse som dragit igång, om man säger så.

Hendlertz kandiderar i valet. Är inte det här prioriterat då?

Ja, men han kandiderar inte för distriktet, han kandiderar inte för oss i regionen. Jag går inte in och petar i kommunerna på det sättet. Det är så fall en fråga för medlemsutskottet, om han gjort något som är olämpligt. Inte för mig.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att uppgifterna Hendlertz aktiviteter på Nordisk är helt nya för partiet.

– Vi känner inte till att han ska gjort några sådana kommentarer. Det har inte värderats i partiet. Vi får undersöka hans förehavanden. Detta har inte diskuterats.

Det skrevs ju om mycket av det här redan 2010.

– De saker du säger till mig och är nyhet och vi får värdera och vi får återkomma efter vi undersökt detta, säger Martin Kinnunen.

Expo har i flera dagar förgäves sökt Christian Hendlertz för en kommentar.

Ämnen i artikeln