Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmy Lenander valdes in för Sverigedemokraterna i Vellinge kommunfullmäktige 2018. Redan inför valet uppmärksammades Lenander av Skånska Dagbladet för sin bakgrund i Nationaldemokraterna och nazistiska Svenska motståndsrörelsen (idag Nordiska motståndsrörelsen).

– Jag har lämnat det bakom mig för länge sedan och är medlem i Sverigedemokraterna sedan 2010. SD känner så klart till mitt tidigare engagemang, kommenterade Jimmy Lenander granskningen. 

Lenander fick även stöd av sin gruppledare Karl-Johan Persson som säger att han kände till bakgrunden i Nationaldemokraterna, men inte i Svenska motståndsrörelsen. 

– Han har lämnat den ideologin och man får lov att vara medlem hos oss även om man tillhört andra grupper tidigare, sa Persson till Skånska Dagbladet.

"AFS en del av den 'enda oppostionen'"

Nu kan Expo visa att Lenander fortsatt visa sympatier för politiska grupper och idéer som Sverigedemokraterna officiellt tar avstånd ifrån. Han har bland annat gett öppet stöd för Alternativ för Sverige. Partiet bildades av ledningen för partiets tidigare ungdomsförbund, som uteslöts hösten 2015. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har flera gånger tagit avstånd från partiet som han kallar extremistiskt.

I en intervju med TV 4 Nyheterna sa han i mars 2018, att AfS "kommer dra till sig sådana inte vi vill ha, rasister och haverister på olika sätt och det är ju bra att de har någonstans att ta vägen."

Under valrörelsen närmade sig Alternativ för Sverige den svenska vit makt-miljön. Under samma period, den 27 augusti, skrev Lenander, samtidigt som han kandiderade för Sverigedemokraterna, att Alternativ för Sverige är en del av ”den enda oppositionen".

Jimmy Lenander kallar Afs sann opposition

Den 4 september önskade han i ett inlägg på Twitter att Alternativ för Sverige väljs in i riksdagen.

Jimmy Lenander
 

Vid ett annat tillfälle uppmuntrar han Alternativ för Sveriges ledning att genomföra en manifestation och bli "legendariska".

Jimmy Lenander ger råd till Afs

Jämställer invandring med folkmord

Liksom Alternativ för Sverige menar Jimmy Lenander att det pågår ett ”befolkningsutbyte” i Sverige, en vanlig föreställning i vit makt-miljön.

Lenander beskriver även invandringen som ”ett folkmord”. En beskrivning som framförallt används av nazistiska grupper som Nordiska motståndsrörelsen. NMR kallar den svenska regeringen för en ”folkmordsregim”.

Den 3 november i år, alltså efter valet, lade Leander upp en bild på Twitter som jämställer invandring med folkmord.

Jimmy Lenander likställer invandring med folkmord

Senare samma månad fortsatte han på samma tema.

Den 5 december 2018 twittrade han: "'Mångfaldsprojektet' är i realiteten ett systematiskt befolkningsutbyte".

Jimmy Lenander: "systemiskt befolkningsutbyte"
 

”Jag känner inte till detta”

Sverigedemokraternas gruppledare i Vellinge, Karl-Johan Persson, säger att uppgifterna är nya för honom och att han ska ta ett samtal med Lenander. 

- Jag känner inte till detta, säger han.

Hur reagerar du på att han ser SD och AFS som den enda oppositionen och att han hoppas att det går bra för AFS i valet?

- Jag uttalar mig inte om sådana interna angelägenheter.

Är det en intern angelägenhet när en politiker pratar om sina idéer offentligt?

- Jag får prata med honom, detta hör jag bara från dig.

Han säger också att det pågår ett befolkningsutbyte, etnisk rensning och folkmord. Är det så Sverigedemokraterna ser på invandringen?

-  Nej, det står inte Sverigedemokraterna bakom.

Han har en historia i Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna och du har sagt att du tror han lämnat den ideologin bakom sig. Förändrar detta något?

- Han får ju stå till svars om det nu är så. Jag får ta det med honom.

Expo har förgäves sökt Jimmy Lenander för en kommentar.