Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag köper ingen historieskrivning. Inget enskilt perspektiv går att köpa, svarar Kieding på frågan om han ifrågasätter den officiella siffran över antalet döda under Förintelsen.

Sajten "Inte rasist men" har tagit del av ett tips som hävdar att Kieiding själv har sagt att han ligger bakom en blogg där rasistiska och antisemitiska blogginlägg publiceras. I juni skrevs till exempel:

"Hur man definierar en 'förintelse' kan diskuteras men refrängen sex miljoner judar handlar, ursäkta oss men vi kan också räkna, mest om att legitimera en etnocentrisk statsbildning bestående av sex miljoner judar."

Kieding vill varken bekräfta eller dementera att han skrivit inlägget. Han säger till Expo Idag att han inte har någon anledning att kommentera en anonym blogg, men medger att även han ifrågasätter uppgifterna om antalet döda under Förintelsen.

– Det är fullt möjligt att Israel trissat upp siffrorna. Det är också fullt begripligt och därför inte något jag skulle kunna utesluta. Det är så det brukar gå till när folk vill saker. Då tenderar de att tänja och bortse från vissa aspekter, säger han.

På bloggen drivs tesen att Israel skapats genom lögner om Förintelsen:

"Poängen här är att den judiska identiteten vet att man måste vara en smula bakslug för att komma nån vart här i livet, eller ens överleva. Och ärligt talat, har den egentligen så fel? Behöver vi inte staten Israel som buffert mot ett aggressivare, expansivare och illvilligare folk vi tål sämre?"

Även detta inlägg försvaras av Kieding.

– Det handlar inte bara om judar, men ur kulturer som traderar berättelser där sensmoralen är att vita lögner är okej kommer en kultur med vita lögner, säger han.

Ämnen i artikeln