Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Varför krigar USA i mellanöstern och varför backar de upp Israel. Det är bara att kolla vilka som styr Vita Huset. Nu ska Obama ner till Israel. Han måste göra sig väl i Israel för att göra sig väl på hemmaplan. De är judarna som drar i trådarna. Det är de som har makten. Men så är det i livet man får acceptera det. Ingenting är perfekt, säger Höglund till Expo Idag.

Mikael Höglund hävdar att "judar har den ekonomiska makten" och kontroll över medierna.

– Jag har inget problem med judar. Men självklart äger judar Bonniers och det är stora aktörer. Det är visserligen ett stort problem. Massinvandringen är dock det största problemet, säger han.

Willy Silberstein ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism menar att det är ytterst allvarligt att Sverigedemokraterna har representanter i kommunfullmäktige som sprider antijudiska konspirationsteorier.

– Detta är arketypen av antisemitiska konspirationsteorier som levt i århundraden. Jag trodde att vi 2013 hade kommit längre. Jag har inget förtroende för Sverigedemokraterna men här är ett starkt bevis på att de har en starkt brinnande antisemit i sina led. En som företräder partiet i kommunfullmäktige. Jag tycker att det är mycket upprörande, säger Silberstein.

Silberstein påpekar att Höglunds föreställning om en påstådd judisk kontroll över medier är klassisk antisemitism och att påståendet om att Bonnier skulle vara judiskt inte stämmer.

– Det spelar egentligen ingen roll vad människor tillhör för folkgrupp, men påståendet är totalt fel. De flesta i familjen Bonnier identifierar inte sig själva som judar. Det som är intressant i det här fallet är att antisemiter ständigt kollektiviserar judar.

Angående Höglunds kollektiva skuldbeläggande av judar när det kommer till Israel och Palestinakonflikten säger Silberstein:

– Det finns inget likhetstecken mellan israeler och judar. Jag är själv jude men ingen israel och jag begär att bli behandlad som en svensk medborgare. Han riktar in hela sin världsbild på att vissa människor är judar.

På Facebook har Mikael Höglund gillat ett inlägg av den före detta sverigedemokraten Solveig Renhammar-Metus som blev utesluten efter att hon hävdat att judar kontrollerar partiet. I inlägget skriver hon att sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Kent Ekeroth borde uteslutas eftersom de hyllar "en främmande makt (Israel)" och de har "skändat vår flagga och därmed vårt folk och land!".

Höglund menar att Metus inlägg är "lite väl hårt" och att han "gillade" inlägget eftersom han var förbannad över hur den nyligen uteslutna gruppledaren i Västra Götalandsregionen Patrik Ehn behandlats av partiet.

– Ekeroth driver ju islamgrejen i Sverigedemokraterna. Han är ju israel. Men jag är inte så judefixerad, de bidrar ju med mycket gott på jorden, säger han.

Mikael Höglund uppger att han kan ansluta sig till nazistiska Svenskarnas parti, SvP.

– Jag började fundera på SvP när Sverigedemokraterna började jävlas med medlemmarna. Jag har ännu inte riktigt kollat vad Svenskarnas parti är för några. Jag får se hur jag gör. Jag är egentligen sosse, men sossarna har svikit de etniska svenskarna, säger han.

Höglund tillägger att han inte tänker gå med i SvP om han kommer fram till att de är nazister. Han säger dock att han vet att flera sverigedemokrater kommer att ansluta sig till partiet.

– Svenskarnas parti kör kampanjer här ute. De försöker fiska i SD. Jag har fått flygblad hem, men inga andra jag känner har fått det. De verkar ta reda på var alla sverigedemokrater bor.

Willy Silberstein tycker att det är anmärkningsvärt Sverigedemokraterna inte vidtagit åtgärder mot Höglund.

– Jag vet inte vad han har sagt tidigare men han är full av antisemitiska fördomar. Jag skulle bli förvånad om han inte tidigare gett uttryck för dessa. I så fall är det konstigt att inte partikamrater har reagerat. Han har ju företrätt partiet väldigt länge. Hur kommer de sig att inte någon reagerat?

Mikael Höglund valdes in i Upplands-Bros kommunfullmäktige 2006.