Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sidan som Sverigedemokraternas ordförande i Karlstad, Britt Engqvist, och kommunfullmäktigeledamot i Grums, Victoria Wärmler Ohlson, har länkat till uppmanar till mobilisering mot den svenska regeringen". På ett kommentarsfält i den länkade bloggen skriver en person att det ända sättet att stoppa "fienden" är "skjutandet". Ett alternativ som inte är främmande för bloggaren:
"Jag säger inte emot, men nu är Svenskarna lite blödiga av sig, och skjuter helst bara på sådant som inte kan skjuta tillbaka, som älgar, rådjur, varg, lodjur osv." svarar bloggaren

Bloggen driver även tesen om den starkes rätt till överlevnad är en naturlag:
"… inget säger att Sverige måste ta in världens avskrap, inte heller att vi har ansvar för att de i Afrika inte kan leva utan världsbidrag, naturens lag säger att de skall dö, nå, dö då, det är inte mitt problem. De starka överlever och bygger upp ett nytt land utan att sitta på huk med handen framsträckt för att få mat av andra."

Länken togs bort
Pressekreteraren för Sverigedemokraterna, Martin Kinnunen, menar att Sverigedemokrater inte kan ta ansvar för vad som står på de sajter som partimedlemmar länkar till. Enligt Kinnunen kan det finnas olika anledningar till varför man väljer att länka till en sajt. Antingen kan en enskild text vara bra, eller så vill man visa på något avskyvärt som man tar avstånd ifrån, menar han.
– Om man länkar till en sida som strider mot Sverigedemokraternas värderingar för att man själv står bakom sidan, då är det problematiskt. Frågan är varför hon väljer att länka till den, säger Martin Kinnunen.

Efter att Expo bett Britt Engqvist att kommentera länken togs den bort från hennes blogg. Varför hon valt att länka från första början ville hon inte svara på.
Britt Engqvist har också tidigare länkat till en skribent på den högerextrema bloggportalen Motpol. Även Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot i Grums, Victoria Wärmler Ohlson, har tidigare plockat bort länken på sin blogg.

Saknar policy
Enligt Kinunnen går det inte att ha en policy kring länkning, utan det krävs ett eget omdöme. Men när SD-Partille länkade till Motpol på sin hemsida ska Kinnunen ha mejlat till Sverigedemokraternas ordförande i Partille Stefan Falktorp och bett honom ta bort länken. Något som Falktorp bekräftar men Kinnunen förnekar.
– Martin Kinnunen vill inte att vi citerar någonting från Motpol eftersom han har information om att någon där har någon form av nazistiska kopplingar, säger Stefan Falktorp.

Rättelse
Martin Kinnunen har efter att artikeln publicerats krävt en rättelse:
"Jag har inte förnekat något sådant. Däremot förnekade jag att jag skulle ha ringt och krävt att de skulle ta bort länken. Det inte råder något motsatsförhållande i att inte ha någon länkningspolicy men samtidigt ge strategisk vägledning i länkning. Att man länkar till en sida säger ingenting om ens åsikter men en länkning kan leda till att man tvingas diskutera just länkning istället för politik varför det kan vara lämpligt att överväga att strunta i att länka till sidor som kan väcka den typ av frågor. Önskar att ni rättar till detta."

Ämnen i artikeln