Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Texten har tillfogats ett förtydligande 20/8 2020.

 

Händelsen som kommunfullmäktigeledamoten i Ljusnarsberg, Fredrik Heiser (SD), kommenterade inträffade bara dagar efter det uppmärksammade mordet på George Floyd. Tusentals hade samlats för att protestera mot det rasistiska polisvåldet.

Den första juni kablades bilder ut på en tankbil som körde rakt mot demonstranter i Minneapolis. Demonstranter flydde åt sidan av vägen. Tankbilen stannade sedan och demonstranter drog ut föraren som senare greps. 

Bilar används som vapen

Högerextremister i USA använder allt oftare bilar som vapen mot folkmassor.  Månaden efter George Floyds död skedde minst 50 incidenter där bilar kört på demonstranter. Minst 18 av dessa med motiv att skada demonstranter.

Enligt NBC misstänker polisen idag att föraren inte medvetet varit ute efter att skada demonstranter, men att han ska fått panik när han såg folkmassan och fortsatt köra vidare. Föraren själv ska ha medgett att han fortsatte att köra, men stannade då en cyklist ska ha ramlat framför bilen.

Ingen skadades allvarligt, men när Fredrik Heiser (SD) kommenterar händelsen på Facebook är han kritisk över att föraren inte gasade på mer.

”Bara att växla ner och gasa! Hade inte tvekat en sekund.”, skriver han och använder ”OK”-emojin som blivit en politisk signal i vit makt-kretsar.

När Expo kontaktar Fredrik Heiser (SD) säger han att skrev kommentaren i ”rent provokativt syfte”.

– Om man fick välja att bli ihjälslagen eller att gasa på så hade jag gasat, säger Heiser till Expo och syftar på att föraren fått lindriga skador när demonstranter dragit ut honom ur bilen i väntan på polis.

Ledde rasistiskt medborgargarde

Det är inte första gången Fredrik Heiser uppmärksammas för våldsamma och rasistiska uttalanden. Han har tidigare lett det rasistiska medborgargardet Nattåkarna i Kopparberg vars medlemmar kopplats till rasistiska brott, enligt ETC som 2012 uppmärksammade Nattåkarna och Fredrik Heiser.

Tidningen hade tillgång till gruppens stängda facebookgrupp. I gruppen kartlades personer med invandrarbakgrund och i synnerhet bulgariska bärplockare.

ETC tog även del av en film där medlemmar i Nattåkarna på moped jagade en bulgarisk man. I gruppen beskrevs personer med utländsk härkomst som ”kackerlackor”, ”svartingar” och ”apor” och rena dödshot publicerades. ”Dags att skaffa bättre vapen än en yxa:), ju fler man tar ihjäl desto fler poäng får man”, är ett exempel på inlägg i Nattåkarnas grupp.

De förökar sig som gräshoppor

Fredrik Heiser skrev själv att det är ”dags för ett stort svampmoln över hela skiten” och att han ska ägna sig åt ”skyddsjakt på plattnackar”.

Fredrik Heiser försvarade också då vad som sades i gruppen när han fick frågan av ETC. Han menade språkbruket var okej eftersom ”det är inte meningen att någon utomstående ska läsa det”. Om att han själv beskrivit bulgariska bärplockare som kackerlackor sa Heiser till ETC:

”De förökar sig som gräshoppor.”

Idag säger Fredrik Heiser att mycket skrevs i affekt och att syftet var att ”provocera”.

– Hade jag backat tillbaka hade man varit snällare i munnen. Det var också en annan situation då. Det var inga duvungar. Jag kunde titta ut från tomten där jag bodde och se ett gäng som slangade ur diesel ur arbetsmaskiner och det fanns inga poliser att tillgå.

Enligt ETC:s artikel från 2012 kunde polisen inte koppla någon kriminalitet till bärplockarna som befann sig i kommunen, förutom ett fall av snatteri.

År 2018 valdes Fredrik Heiser in för Sverigedemokraterna till Ljusnarsbergs kommunfullmäktige. Heiser säger till Expo att han räknar med att Sverigedemokraterna känner till hans bakgrund.

– Det är nog inte något som är lätt att gömma. Jag får det kastat i ansiktet med jämna mellanrum.

 
Ämnen i artikeln