Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 49-årige mannen är ersättare i kommunfullmäktige i en Stockholms kommun och han åtalas bland annat för en händelse den 29 december. Vid en tunnelbaneperrong bestämmer sig två vakter för att följa mannen då han bedöms vara berusad. På perrongen meddelar vakterna att de tänker omhänderta mannen för att han är för berusad. Detta gjorde politikern aggressiv och han började kalla vakterna för "bög muslimer". Mannen belades sedan med handfängsel i väntan på polis.

Mannen ska också ha sagt till vakterna att "ta babbarna istället". Han hotade även en vakt med att han skulle "plocka" denne och önskade att vakterna skulle våldtas. En önskan som återupprepades när polisen kom till platsen då han upprepade gånger skrek till en kvinnlig polis.

"Jag hoppas du blir våldtagen av två afrikaner, då kanske du skulle uppskatta sverigedemokraterna bättre"

Åtalas efter kommunfullmäktigemiddag

49-åringen åtalas även för en annan händelse. Det var den 5 november 2014 som han på grund av sitt politiska uppdrag deltog på en middag som kommunfullmäktige anordnat.

På middagen hävdade han, enligt polisanmälan, att "alla muslimska folkgrupper håller på med kvinnlig könsstympning", att "alla muslimer har tendens till att våldta och är pedofiler" samt att han "inte vill ha araber och somalier i Sverige för att de tar svenskarnas jobb".

Av vittnesuppgifter framgår att 49 åringen under kvällen upprepade gånger kommit med rasistiska påståenden trots att flera kommunfullmäktigeledamöter från andra partier försökt få honom att sluta. Även Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen ska ha uppmärksammats och viskat något i 49 åringens öra. Detta ska fått 49 åringen att sluta sprida rasism i fem minuter för att sedan börja om.

Skyller på att vittnen ljuger för att han är Sverigedemokrat

Mannen har i förhör förnekat de brott som han misstänks för, hets mot folkgrupp i två fall och ringa hot mot tjänsteman. I förhör har han sagt att vakterna varit otrevliga mot honom för att de inte "gillar att han är sverigedemokrat". Han säger att inte minns att han sagt något nedsättande om muslimer, men att han "inte gillar islam". På frågor om han menar att alla vittnena ljuger svarar han att "vittnena ljuger för att de inte gillar Sverigedemokraterna."

Ämnen i artikeln