Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Leander anslöt sig till Svenskarnas parti tidigare i år efter att Sverigedemokraterna öppnat ett uteslutningsärende mot honom på grund av att han på sin blogg lagt ut bilder på ett mordoffer under rubriken "Negervåldtäkten". Han hade dessutom på bloggen publicerat antisemitiskt material.

Trots att Leander bytt parti har Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Mönsterås,Bernhard Ek, fortsatt att samarbeta med Leander, som sitter som politisk vilde i kommunfullmäktige.

– Vi har fortfarande samma synsätt. På kommunal nivå är det inte så stor skillnad mellan partierna, det är nog mest på nationell nivå, säger Bernard Ek till Östran.

– Jag och Anders är överens i det mesta, vi tycker och tänker på samma sätt. Till exempel har vi samma åsikt kring de ensamkommande flyktingbarnen, fortsätter han.

Sverigedemokraternas partiledning delar dock inte Eks uppfattning.

– Det är oacceptabelt att samarbeta med ett nazistiskt parti och det är inte eller acceptabelt att samarbeta med uteslutna medlemmar, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna till Expo Idag.

Expo Idag har förgäves sökt Behrnard Ek för en kommentar men till den antirasistiska sajten interasistmen säger han att han inte ser några problem med att jobba med Leander.

Ämnen i artikeln