Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Gud. Du tog ifrån mig min favoritskådespelare Patrik Swayze. Du tog ifrån mig min favorithårdrockare Ronnie James Dio. Du tog ifrån mig min favoritsångare Michael Jackson. Så nu vill jag bara att du ska veta… att min favoritpolitiker är Mona Sahlin! AMEN!", skrev Jensen på Facebook den 9 september 2010. När inlägget skrevs var Sahlin partiledare för Socialdemokraterna.

Inlägget gillades av Sverigedemokraternas nuvarande ordförande i Örebro Jonas Millard. Bara dagar efter inlägget valdes Elin Jensen in i Hallsbergs kommunfullmäktige och Jonas Millard i Örebros kommunfullmäktige. Där är han också kommunalråd. Samtidigt är han Sverigedemokraterna distriktsordförande i Örebro.

När Expo Idag får kontakt med Elin Jensen uppger hon att hon inte minns inlägget.

– Jag måste kolla upp det, säger hon innan hon avbryter samtalet. Expo Idag har sedan dess inte lyckas inte nå henne.

Även Jonas Millard lägger på luren när Expo Idag får kontakt med honom. I ett sms skriver han dock:

"Inlägget är knappast seriöst menat utan ett skämt som spreds på Facebook och i Sociala medier för fyra år sedan. Självklart önskar jag inte livet ur någon."

När Expo Idag via sms ställde följdfrågan: "Är det kul att önska livet ur en annan politiker" valde Millard att inte svara.

Mona Sahlin kallar SD-politikernas dödsbön för "osmaklig och ovärdig" .

– Skämt kan förstås vara roliga, men att som en väldigt utsatt och hotad person få "skämt" om våld och död. Det är inte okej. Framförallt inte av förtroendevalda. Sverigedemokraterna är helt enkelt inte ett vanligt parti, säger hon till Expo Idag.

Ämnen i artikeln