Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Han har gjort ett klokt val som brutit, den biten jag känner av Tommy är att han är en mycket trevlig kille och jag ser inga problem med det, säger Jenny Nordahl Sverigedemokraternas distriktsordförande i Dalarna.

Tommy Ringstedt var under 1990-talet medlem i Nationalsocialistisk Front och har deltagit på flera olika nazistiska demonstrationer och möten. Han var en av ett 80-tal nazister som greps av polisen i Nora i samband med att Nationalsocialistisk Front anordnade en demonstration i Nora den första maj 1998.

Demonstrationen slutade i våldsamt upplopp och flera personer dömdes till fängelse i de rättsliga efterspelen.

Gillamarkerar nazipropaganda på Facebook

Så sent som 2012 var Tommy Ringstedt medlem i nazistiska Svenskarnas Parti men gick sedan över till Sverigedemokraterna där han blev förtroendevald i Hedemora kommunfullmäktige 2014.

Hans övergång till Sverigedemokraterna innebar inte att han bröt med den nazistiska rörelsen. På Facebook har han gillamarkerat den terrorförhärligande organisationen Blood and honour, vit makt-bandet Skrewdriver och den till Nordisk ungdom kopplade sajten koling.nu.

På koling.nu produceras mängder av grovt rasistiska bilder, bland annat nidbilder där invandrare liknas vid apor. Ett annat exempel där rasistiskt våld och terror hyllas är en bild på en labyrint mellan den rasistiska mördaren Peter Mangs och riksdagen. Under bilden står det: "Hjälp Peter Mangs att hitta rätt".

Tummen upp för soppkök för den "nordiska rasen"

Ringstedt har även gillamarkerat flera inlägg av Pär Öberg, ledargestalt inom den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren. Bland annat inlägg om organisationens podcast. För ett par dagar sedan gillamakrerade han ett inlägg av Pär Öberg som handlar om en aktion som Nordiska motståndsrörelsen nyligen genomfört i Göteborg. Där anordnade organisationen soppkök för personer de anser tillhör den "nordiska rasen".

– Jag har inget gemensamt med Nordiska motståndsrörelsen. Jag skulle inte kunna tänka mig att åka på en manifestation. Jag försöker jobba parlamentariskt och påverka genom kommunen till att börja med. Det finns de som kallar sig nazister, men det är ju inte nazister. De som var nazister var de som krigade under Adolfs flagg, säger Tommy Ringstedt om att han gillamarkerat Pär Öbergs status.

Tommy Ringstedt anser inte att det finns några nazister i dag. Endast "realister".

– Det är inget nazistiskt jag gillar eller hur? Menar du att Nordiska motståndsrörelsen är nazister eller vad? Det finns inga nazister idag. På 40-talet fanns det. Realister finns det idag, säger han.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Dalarna Jenny Nordahl ser heller inget problematiskt med att Ringstedt gillar Nordiska motståndsrörelsens aktion i Göteborg.

– Att de de gav soppa till hemlösa. Det är ju verkligen att visa att de gör något för samhället och hjälper de hemlösa. Jag tycker själva agerandet är fin gest, alltså Tommy har gillat att de bjudit på soppa. Att du sedan vill dra oss i skiten. Det kan du lägga ned med. Han är en jävla bra människa, säger hon.

Att Nordiska motståndsrörelsen står bakom aktionen påverkar inte?

– Alltså de gör väl verkligen något beundransvärt, tycker inte du det? Det är väl en fin grej. Du måste se till vad de har gjort. Jag har ingen aning om jag hade kunnat gilla aktionen på Facebook. Jag skulle vilja titta runt på vad det var, säger hon.

Hur ser du på Nordiska motståndsrörelsen?

– Jag har ingen aning. Jag har inte satt mig in i dem, jag håller på med Sverigedemokraterna och vi utför ett perfekt arbete som jag är nöjd med.

Tommy Ringstedt beskriver sig själv som en realist. Något som även nazistiska Svenskarnas parti beskrev sig själva som. Partiets propagandasajt hette också Realisten.

Ringstedt förklarar att han gick med i Svenskarnas parti 2012 eftersom de satsade parlamentariskt, men att han aldrig varit engagerad i partiet. Han hävdar dessutom att han aldrig läst deras partiprogram.

– De försökte ju parlamentariskt, men det gick utför för dem. Jag hade ju ingen roll utan var bara medlem. Det var ju lite roligt, men media kalla även dem för nazister och det finns ju inte ens nazister i dagens samhälle, säger han.

Hur ser du på Svenskarnas parti i dag?

–De finns ju inte längre, och nu går jag inte på demonstrationer utan jag jobbar metodiskt. Jag går inte runt i en enda demonstration och visar något sådant. Jag står inte för det längre utan försöker arbeta politiskt.

Men idéerna om rasbiologi till exempel, vad tycker du om dem?

– Nej, det vet jag ingenting om, så det tänker jag inte yttra mig om.

SvP hade krav på att endast "genetiska svenskar" skulle få ha maktpositioner. Vad tycker du om det?

– Det kan jag inte svara på. Jag vill inte heller göra det för det kan vinklas på fel sätt. De får jobba på sitt sätt och jag på mitt sätt som är lite lugnare. Jag betalade 200 spänn på ett år. Jag har inte läst deras partiprogram. Det måste vara åtta år sedan jag var på en demonstration senast och nu tar jag det lugnare, säger han.

Jenny Nordahl uppger att hon inte känt till Ringstedts bakgrund i Svenskarnas parti. Och på frågan om vad hon tycker om medlemskapet svarar hon:

– Han har gjort ett klokt val och brutit, den biten jag känner av Tommy är att han är en mycket trevlig kille och jag ser inga problem med det.

Brottsligt förflutet

På 1990-talet dömdes Tommy Ringstedt för flera brott, bland annat hets mot folkgrupp, misshandel och grov stöld. 1998 dömdes han för ett fritagningsförsök av en vän som omhändertagits misstänkt för hets mot folkgrupp efter ha gjort en hitlerhälsning.

Men även om den här tiden säger han att inte var påläst om ideologin, utan att han hade "kul". Anledningen till att han i dag är aktiv i Sverigedemokraterna är att partiet frågade honom om han ville ställa upp. Han säger att han är övertygad om att partiet känner till hans historia.

– Det tror jag att de vet, annars hade jag inte fått bli medlem. Jag jobbar genom SD:s partiprogram nu, säger Tommy Ringstedt.