Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Han är utesluten. Det som ligger bakom uteslutningen är flera oacceptabla händelser som hände vid olika tillfällen. Det fanns ett tydligt mönster, säger Martin Kinunnen, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

Expo Idag har tidigare rapporterat att Ronny Esbjörnsson varit föremål för uteslutning. Nu har alltså partiet bekräftat att han har uteslutits. Esbjörnsson hade på den till sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat skrivit en uppsjö av både rasistiska och hotfulla kommentarer. Han önskade bland annat "skottpengar" på statsminister Fredrik Reinfeldt och integrationsminister Tobias Billström. I en kommentar skrev Esbjörnsson:

"Jag skulle aldrig vittnat om jag såg Reinfeldt eller Borg bli skjutna, tvärtom hissat den svenska flaggan för de är de värsta landsförrädarna i vår historia, obs Mona Sahlin räknas också dit."

Efter att kommentarerna uppmärksammats i juli lämnade Esbjörnsson sina uppdrag i Hörbys kommunfullmäktige. Han lämnade dock inte sitt uppdrag i den lokala partistyrelsen. Av partikollegorna i Hörby fick också Esbjörnsson till en början stöd.

Sverigedemokraternas ordförande i Hörby Uno Johansson menade bland annat att Esbjörnsson "inte menat något illa med hoten". Kommunpolitikern Gerty Holst sa till Skånskan att "Det blivit en höna av en fjäder".

Holst har dock i efterhand hävdat att orden togs ur sitt sammanhang.

Martin Kinnunen ser inga problem med att de lokala Sverigedemokraterna gick till Esbjörnssons försvar.

– Det är svårt att veta vad folk tyckte. Jag har läst lite olika kommentarer i medierna om lokalavdelningen där. Man måste kunna få tycka saker, vi är ett politiskt parti och har högt till tak. Jag tycker inte partiet ska lägga sig i om någon försvarar eller tar ställning för en person, säger Kinnunen.

I Hörby har det varit spänt efter att Esbjörnssons uttalanden uppmärksammades. Uno Johansson lämnade kommunfullmäktige efter ett bråk med den lokala partigruppen.