Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mikael Bystedt är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Täby och anställd för partiet på riksdagskansliet som pressassistent. I höstens val kandiderar han till såväl riksdagen som kommunfullmäktige.

På högerextrema sajter som Fria Tider, Avpixlat och amerikanska Breitbart har Mikael Bystedt mellan åren 2012 och 2016 anonymt skrivit mängder av hatkommentarer, framför allt riktade mot muslimer. Det anonyma kontot är koppat till hans privata mejladress. Det visar en granskning som Expressen gjort.  2016 skrev han på Avpixlat:

"Alltså, det är INTE invandrare som våldtar...det är MUSLIMER! Vart de än kommer så skapar det ALLTID problem!"

Vid den tiden lade han även ut ett fempunktsprogram där han bland annat menade att all muslimsk invandring skulle stoppas och att alla ”spår av islam i vårt svenska samhälle, moskéer etc” ska förstöras. De muslimer som motsätter sig punkterna ska det användas ”militärt våld mot och utvisning”.

"Ut med afrikaner och muslimer"

Efter att somaliska moskéer bränts ned i London, skrev Mikael Bystedt på Fria Tider:

"Jäkla va bra gjort! Nu hoppas vi att detta sprider sig till sverige som en löpeld".

I andra kommentarer kallar han araber för ”jordens avskum” och ensamkommande för ”lata parasiter” som ”bara ligger i soffan och förväntar sig bli betjänade med både det ena och det andra.” I en kommentar på Avpixlat ger han även uttryck för en positiv syn på den tidigare rassegregeringen i USA:

"Nog för att alla människor ska ha lika värde, men det var nog betydligt säkrare i usa när det var apartheid. Vill man göra sitt hemland säkert...enkelt, ut med afrikaner och muslimer."

När Expressen konfronterar Mikael Bystedt med hans kommentarer svarar han att han inte ”känner igen dem” och menar att det inte är någonting han står för innan han avslutar intervjun med att ”nu ska jag gå hem”.