Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti hette Nationalsocialistisk front fram till 2008 och vill i sitt nuvarande partiprogram avskaffa demokratin.

"Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare", skriver partiet i sitt punktprogram.

Kenneth Siekas följer SvP via Facebook och har upprepade gånger delat inlägg från partiets nättidning Realisten. Han säger dock när Expo Idag når honom att han inte känner till partiets nazistideologi.

– Jag är inte ingående insatt i dem utan har gått efter vad som står på Facebook. Jag har ingen koppling till dem. Det är inte så att jag har vänt mig till dem, utan bara att jag gillar vad de skriver. Jag tycker att de har kommit ut med vettiga grejer.

Känner du till att det så sent som för fem år sedan var öppet nationalsocialistiska?

– Nej, det visste jag inte. Det var något nytt. Jag har inte läst deras partiprogram. Men de kan ju ändra sig och gå ifrån det nazistiska. Jag tittar inte bakåt utan ser framåt.

Siekas satt tidigare i kommunfullmäktige i Västerviks kommun och var fram till februari i år vice ordförande för SD i staden. Numera sitter han som ledamot i kommunföreningen.

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen känner inte till fallet, men säger att han ska kolla upp det.

– Sverigedemokraterna sympatiserar inte med det partiet och det bör man inte göra som företrädare för oss heller. Det är ett kamouflerat nazistparti och ingenting vi har någonting med att göra. Sen är det ju tyvärr så att alla inte ser vad det är för ett parti när de läser snabbt på deras hemsida.

Är det här ett skäl för uteslutning?

– Vi spekulerar aldrig om sådant. Om det är så att man gjort ett misstag kan man rätta till det, men om man har värderingar som säger emot partiets grundläggande värderingar, då är det problematiskt.