Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

EU-nämndens ordförande, Carl B Hamilton (FP), är allt annat än imponerad av Ekeroths twittrande. På sin blogg skriver Hamilton:
"Inte för att SD:s förtroende var högt tidigare men detta är ett nytt lågvattenmärke – och väldigt långt från "patriotiskt" – ett adjektiv som partiets företrädare gärna använder om sig själva."

Eftersom Kent Ekeroth har fått mandat från sitt parti och av väljarna kan han inte stängas av från EU-nämnden eller sekretessbelagda möten. Men
Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg sade efter händelsen att ett förbud av mobiltelefoner och datorer på stängda möten bör diskuteras.

Nu utreds Ekeroths twittrande av talmannen och samtliga partiers gruppledare.
– Vad som avhandlas under slutna utskottssammanträden ska inte offentliggöras. Att ledamöter inte får röja viss sekretessbelagd information framgår av riksdagsordningen och den information ledamöterna får, bland annat via olika handböcker. Jag kommer att påminna om de regler som gäller vid nästa gruppledarmöte som äger rum 16 mars, meddelar talman Per Westerberg på riksdagens hemsida.

Kent Ekeroth är suppleant i EU-nämnden. Sverigedemokraternas ordinarie ledamot är Margareta Sandstedt.

Ämnen i artikeln