Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD-politiker kan uteslutas
VLT,SR. Sverigedemokraternas gruppledare i Västerås John Bergström riskerar att uteslutas ur partiet. Enligt flera källor till VLT anklagas Bergström för att ha betalat andras medlemsavgifter inför Västmanland-Dalarnas årsmöte. Han ska även ha kartlagt och spelat in samtal med motståndare i partiet. På Flashback anklagas han för att ha baktalat andra i partiet under pseudonym. Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen vill inte uttala sig om ett uteslutningsärende har väckts. Han menar att det inte finns något allmänintresse eftersom Bergström inte varit uppe i medierna tidigare. John Bergström bekräftar dock att han är under utredning.

Teater utsatt för rasistiska hot
Dt: Rasistiska hot har riktats mot Dalateatern för att en av skådespelarna i pjäsen Hemsöborna är mörkhyad. Teaterchefen Gugge Sandström har fått rasistiska och hotfulla mejl till teatern och privat. På Dalateaterns kommentarsfält har även rasistiska kommentarer skrivits. Hoten har riktats främst mot teatern. På onsdagen polisanmälde Sundström hoten och lämnade över IP-adresser till polisen.

En polisutredning gällande olaga hot och hets mot folk har inletts.

Kloster i Jerusalem vandaliserat
JTA: Ett kristet kloster i Jerusalem utsattes i tisdags för klotter med antikristna budskap. Polisen uppger att "nationalistiska motiv" ligger bakom dådet. Förra månaden utsattes en att annat kloster nära Jerusalem för skadegörelse och Jesus kallades en apa. Skändningen fördömdes av såväl kristna som judiska företrädare och av ledare runt om i världen.

Tysk militär anklagas vara nazist
Hope not hate. En tysk soldag som tjänstgör i Afghanistan anklagas för att vara nazist. Han ska ha deltagit på högerextrema möten så fort han haft permissioner. 2008 ska han ha sökt medlemskap i det högerextrema partiet NPD, men inte fått det. Trots det ska han deltagit på partiets möten. I ett brev till sina kollegor i militären har mannen dementerat att han skulle ha sökt medlemskap i NPD.

Ämnen i artikeln