SD-politikers förtalsdom kan vara vägledande
Högsta domstolen har beslutat att inte pröva sverigedemokraten Markus Wiechels förtalsdom från 2010. Domen rörde en kommentar på hans blogg. Högsta domstolens beslut kan vara vägledande enligt Mårten Schultz som är professor i civilrätt på Stockholms Universitet.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:24
Publicerad: 2012-04-10, 16:09
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Mårten Schultz har även lämnat ett sakkunnigutlåtande till domstolen rörande förtalsdomen mot Markus Wiechel.
Mellan 2009 och 2010 stämdes Markus Wiechel, kommunalpolitiker i Norrköping och ersättare i riksdagen, vid fyra tillfällen i Norrköpings tingsrätt. Samtliga stämningar rörde förtal på hans blogg. Vid två av tillfällena fälldes Wiechel. Hovrätten dömde 2010 Wiechell för förtal efter att han på sin blogg påstått att en person som han namngav "förmodligen" deltagit i en attack mot Sverigedemokrater. 2009 fälldes han för en kommentar, som han själv inte skrivit, men som han låtit publicera på sin blogg. Det är den domen som överklagades till Högsta domstolen och som inte kommer att prövas.
I kommentarsfältet på Wiechels blogg påstods att en socialdemokrat hade dömts för en rad olika brott. Både tingsrätten och hovrätten bedömde att Wiechel personligen bar ansvaret för anklagelserna mot socialdemokraten. Anledningen till rättens bedömningen är att bloggen är moderad och att det krävdes ett godkännande av moderatorn för att inlägget skulle publiceras.
Markus Wiechel tycker inte att han ansvarar för vad som skrivits på hans blogg och hävdar att den bara varit modererad från och till.
– Jag anser att jag inte har något ansvar för det någon annan har skrivit, särskilt när jag aldrig har godkänt den kommentaren som jag har fällts för, säger Wiechel till Expo.se.
Trots att Markus Wiechel tar avstånd från kommentaren och kallar den olämplig menar han att han anmälts av människor som vill skada hans rykte.
– Det är politiska domar och det finns inget fog bakom någon av domarna. Jag ser mig som oskyldig i båda de fall som jag dömts för, säger han.
Markus Wiechel är inte den första som fällts för uttalanden som andra skrivit på internet. 2011 dömdes nazisten Emil Hagberg till fängelse för hets mot folkgrupp för en kommentar han släppt igenom på nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsens hemsida. Hagberg åtalas även för ytterligare en kommentar som publicerats på sajten.
Markus Wiechels dom gällande kommentarer på internet är dock den första som Högsta domstolen tagit ställning till.
– Hade Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd hade en anledning kunnat vara att de ansåg att hovrättens dom var fel. Man får nog se det som att Högsta domstolen åtminstone indirekt accepterat den slutsats som hovrätten kom till, säger Mårten Schultz.
Markus Wiechel är förutom ersättare för Sverigedemokraterna i riksdagen, suppleant i partistyrelsen, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland och gruppledare i Norrköpings kommunfullmäktige.