Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förutom länkar från kända högerextrema nyhetssajter delade Lars Hein, som sitter i Bjuvs kommunstyrelse och fullmäktige, även en bild med texten ”Jag är hellre en stolt rasist än en feg landsförrädare”.

– Partiet har blivit varse om Heins inlägg och finner dem ytterst allvarliga. Det språkbruk och innehåll som spridits kan inte beskrivas som annat än förkastligt. Vi kommer givetvis hantera detta och tydligt markera att dessa åsikter inte accepteras eller hör hemma inom vårt parti, säger Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

Från Sverigedemokraterna lokalt i Bjuv är det dock fortfarande tyst. När Expo i går sökte partiets blivande kommunstyrelseordförande Mikael Henrysson för en kommentar skrev han att han ”har läst artikeln nu och har inga kommentarer. Det är inre affärer” i ett sms. Sedan svarade han inte på några fler frågor.

SVT Nyheter Helsingborg fick samma svar.

På riksnivå säger SD till SVT Nyheter Helsingborg att partiet ska gå igenom ärendet innan de kommunicerar ut om Hein kan fortsätta sina uppdrag.