Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera personer har under åren blivit vittne hur revisorn spridit rasistisk propaganda i sin hemkommun. Vänsterpartisten Peter Frost är en av dem.

- Jättemånga vet att han sätter upp lappar, efter varje vända till samhället så dyker det upp nya. Där han bor florerar också lapparna, säger Peter Frost till Expo.

"En negerfamilj i Härnösand erhöll 60 000:- per månad netto (… )Landet utarmas och vi svenskar sätts på undantag medan främlingarna lever lyxliv." Så står det i en text som kommunrevisorn ska ha skrivit.

Kommunrevisorn har också krävt en privatperson som har rivit ner hans lappar på pengar. Personen har även fått ta emot anonyma hotbrev både i hemmet och på arbetsplatsen.

"Betalas per omgående: 724 800 kronor (…) OBS skulden kan komma att säljas till lämplig aktör om inte betalning sker per omgående", står det i en "räkning" som kommunrevisorn skrivit under. Revisorn har polisanmälts för kraven.

SD anklagas för att blundat
Sverigedemokraternas pressansvarige i Strömsund, Mikael Säbom säger sig inte veta att kommunrevisorn har rasistiska åsikter.

- Jag har inte hört det och inte sett det. Skulle det finnas någon sanning i det här, då får han lämna partiet omgående, säger Mikael Säbom.

Men Peter Frost köper inte att Sverigedemokraterna i kommunen varit ovetande om revisorns åsikter. Han menar att partiet knöt revisorn till sig när de behövde en kommunrevisor i november.

- Då det stod klart för partiet att de kunde utse en revisor upptäckte de att alla redan sitter på förtroendeuppdrag. Då frågade de sig, vem kan vi hitta? Jo, det finns en invald kille som sätter upp lappar i byn, säger Peter Frost.

Behövde fylla platserna
Peter Dahlstedt i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Strömsund säger till Expo att de tog in kommunrevisorn i partiet för snabbt. Pressen att fylla partiets platser kan ha varit bidragande.

- Det gick lite väl snabbt men vi trodde han delade våra åsikter, inte att han gick extremare än så. Vi får kanske vara mer noga i fortsättningen, säger Peter Dahlstedt.

Kommunrevisionens ordförande moderaten Jan Rönnegren säger att det gått rykten kring kommunrevisorn som Sverigedemokraterna borde känt till. Även han misstänker att partiet mörkar.

- Lokalt på orten har man hört rykten om att revisorn ägnar sig åt att sätta upp de rasistiska pamfletter som jag sett. Sverigedemokraterna borde känna till vad de har för manskap, säger Jan Rönnegren.

Expo har sökt revisorn för en kommentar.

Ämnen i artikeln