Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Utredningen har visat att man har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, vilket i detta fall räknas som grova skattebrott. Vi har också funnit att man har åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att bokföra allt i efterhand, alldeles för sent. Osanna fakturor har även använts som verifikationer i bokföringen. Eftersom det rör sig om mycket stora belopp räknas brotten som grova, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg, på Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på Ekobrottsmyndigheten.

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen ska i egenskap av styrelseledamot i Sverigedemokraternas bolag Samtid & Framtid AB ha begått brotten under 2013 och 2014. Bolaget ägs av Blåsippan AB som bildades av bland andra partiledaren Jimmie Åkesson.

"Brottet är grovt för att det rört sig om betydande belopp", skriver Ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare i stämningsansökan.

Under fjärde kvartalet 2013 ska Kinnunen ha redovisat utgående moms till 0 kronor. I själva verket skulle han ha redovisat 912 750 kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

2014 lämnade Kinnunen in en felaktig inkomstdeklaration för Samtid och Framtid.

"Därigenom har han gett upphov till fara för att statlig inkomstskatt för bolag med ett totalt belopp om cirka 638 220 kr undandras det allmänna." står det i stämningsansökan.

Förutom Martin Kinnunen är ytterligare en person misstänkt för brott. Det är en man som åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. I båda fallen menar åklagaren att det funnits ett uppsåt till att begå brott.

Om Kinnunen fälls är straffet normalt fängelse, enligt Gustav Dahlin på ekobrottsmyndighetens presstjänst.

– Det är domstolen som avgör straffet, men normalt är det fängelsestraff som man riskerar. Straffskalan är sex månader som lägst till sex år som högst, säger Dahlin.

Läs SD:s vitbok - rasismen, hatet och våldet som partiet vill att vi ska glömma.

UPPDATERING: 150929. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare Mattias Karlsson ger Martin Kinnunen sitt stöd. Trots att Kinnuen åtalas för brott som kan ge fängelse kommer han inte att uppmanas att dra sig tillbaka från riksdagsarbetet.

"Förtroendet för Martin Kinnunen är intakt och han kommer om han själv vill att fortsätta med sitt riksdagsuppdrag.", säger Mattias Karlsson i ett pressmeddelande.