Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag är, som du kanske vet gammal militär. Där gällde det alltid att överväga vad som var möjligt att uppnå. Att nå slutmålet gick sällan direkt, utan stegvis. Alltså: Nå så långt det nu går i invandrarfrågan. När det har uppnåtts, sätt upp nästa mål. Ta nästa steg. På fackspråk: Ansatsvis framryckning. Gående, springande och ibland ålning medelst slingring. Men vi måste framåt!", skrev Stellan Bojerud den 24 september 2009 på vit makt-forumet Nordisk.nu i ett privat meddelande till en veteran inom rörelsen.

Nordisk.nu är ett internetforum där diskussionerna ofta har en rasistisk prägel. Forumet är en samlingsplats för högerextremister. Terroristen Anders Behring Breivik är en av dem som varit aktiv på forumet, där också hyllningar till politiskt våld förekommer.

I privat korrespondens på Nordisk.nu kommunicerade Bojerud även med Daniel Friberg, som är central i vit makt-miljön och forumets grundare. Friberg har haft en rad högerextrema projekt, bland annat Nordiska Förbundet som lades ned 2009. Nu är han VD för bokförlaget Arktos som ger ut och säljer böcker av högerextrema ideologer.

"Det var en trevlig överraskning att se dig delta i diskussionstråden", skrev Friberg den 24 september 2009 till Bojerud. Friberg bad också om ursäkt till Bojerud för att en annan nordiskanvändare ska ha varit otrevlig mot honom. Stellan Bojerud beskriver i sitt svar till Friberg hur han strategiskt ser på politiken.

"Vi svenskar måste vara taktiska. Återta delar av det utrymme vi förlorat. Säkra det. Ta ett steg till. Detta kräver bred uppslutning av Sveriges valmanskår. Det åstadkoms inte med paroller och bombastiska uttalanden. Citat Theodore Roosvelt: 'Speak softly, but carry a big stick.".

Bojerud skriver även i meddelandet att "nyckeln är att gå varsamt fram och vinna en majoritet av det svenska folket" och "Svensken vill ha färre främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag. Målet är detsamma, men medlen är olika".

Till Expo idag säger Stellan Bojerud att han uttryckt sig som en militär för att han "kanske ville framhäva sig lite".

– Det var för fem år sedan det här. Jag minns inte vad jag menade med det jag skrivit. Jag kände inte till vad det var för forum. Jag var nybörjare då och hade varit borta från politiken i tio år, säger han.

Vad är det är för slutmål med invandringsfrågan du skrev om?

– Slutmålet är ett harmoniskt samhälle.

Stellan Bojerud säger att han påtalades av en kollega om att Nordisk.nu inte var en bra plats att röra sig på och att han efter det lämnade forumet. Bojerud har flera gånger tidigare varit i hetluften, men har hela tiden försvarats av partiet. Efter att nazistiska svenskarnas parti förra året demonstrerat i Stockholm tackade Bojerud deras ledare Stefan Jacobsson.

"Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för det svenska folket. Det är mycket bra.", skrev han på Twitter. Bojerud skrev också på Twitter: " Vi måste kämpa för att få tillbaka vårt gamla Sverige. Landet vi föddes i. Nu sålt till utrikes folk."

På sin blogg har Bojerud lyft fram rasteorier och listat invandrargruppers påstådda IQ. Siffrorna han använde kom från Richard Lynn som sitter i Pioneer Fund. Stiftelsen bildades 1937 med syfte att "förbättra den vita rasen". Bojerud kallade siffrorna "lätt suspekta", men tillade i en intervju med Expo Idag att om Lynns rasteorier skulle stämma så "kan det förklara en del fenomen".

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen sade då till Expo Idag partiet fått "tillfredsställande" svar från Bojerud och att han inte riskerade att uteslutas. Återigen visar Martin Kinnunen förståelse för Stellan Bojerud i samband med att hans aktiviteter på Nordisk.nu avslöjats.

– Det är ingen bra plattform för sverigedemokrater. Nu är frågan om Stellan verkligen kände till att det var en sådan plattform. Jag vet att de marknadsförde sin sajt mot vanliga invandringskritiker på den här tiden. Jag kan ha förståelse för att alla inte visste vad det var för slags sida, säger Kinnunen till Expressen.

Stellan Bojeruds mejlkorrespondens på Nordisk.nu

Meddelande från signaturen "Legatus":

Hej!

Jag tänkte bara önska dig välkommen samt inflika att det är utomordentligt roligt att du deltar i forumets debatter och tar bladet från munnen. Även om vi säkerligen inte delar varandras politiska åsikter på alla nivåer så är jag säker på att du kan tillföra en hel del i forumet när du bidrar med dina egna perspektiv och erfarenheter.

Med vänliga hälsningar
NN

-----------------------------------

Stellan Bojerud svarar:

Tack för ditt vänliga meddelande.

Jag är, som du kanske vet, gammal militär. Där gällde det att alltid överväga vad som var möjligt att uppnå. Att nå slutmålet gick sällan direkt, utan stegvis.

Alltså: Nå så långt det nu går i invandrarfrågan. När det har uppnåtts, sätt upp nästa mål. Ta nästa steg.

På fackspråk: Ansatsvis framryckning. Gående, springande och ibland ålning medelst slingring. Men vi måste framåt!

Hälsar dig

Stellan

--------------------------------

Meddelande från Daniel Friberg, som skriver under signaturen "Aurvandil":

Hej!

Det var en trevlig överraskning att se dig delta i diskussionstråden.

Jag ber å administrationens vägnar om ursäkt för användaren Bodnias beteende, hans åsikter är allt annat än representativa för flertalet härinne. Jag tror säkert att många av oss är mer samsynta med dig än du tror.

Hälsningar,
Daniel / Nordisk.nu

--------------------------------

Stellan Bojerud svarar:

Tack!

Politik är det möjligas konst. Att välja är att avstå. Kompromissen är grunden för svensk politik och vårt (nåja)relativa välstånd. Kompromissen åstadkoms genom förhandlingar. Förhandlingar är att ta så mycket som möjligt, men ge så lite som möjligt. Men en kompromiss håller i längden endast om båda parter fått sina minimikrav tillgodosedda.

Kompromisslösa kan finna tröst i islam och koranen.

Vi svenskar måste vara taktiska. Återta delar av det utrymme vi förlorat. Säkra det. Ta ett steg till. Detta kräver bred uppslutning av Sveriges valmanskår.

Detta åstadkoms inte med paroller och bombastiska uttalanden. Citat Theodore Roosevelt: "Speak softly, but carry a big stick".

Vad vill vi? Bota symptom eller grundsjukdomen?

Nyckeln till att lösa grundproblemet är att gå varsamt fram och vinna en majoritet av det svenska folket.

Det svenska folket hatar ismer av alla slag liksom politisk pajkastning. Det svenska folket kommer aldrig att acceptera medverkan i att förvandla untandsfödda i landet boendes liv till tragedier.

Svensken vill ha färre främlingar på gatorna. Rätt så, det vill även jag.

Målet är detsamma, men medlen är olika.

Hälsar dig med tack för ditt meddelande,

Stellan

PS. Du behöver inte be om ursäkt för någon annans, enligt min mening inte alltför klarsynta uppfattning.

Ämnen i artikeln