SD röstar med alliansen
[2011-01-05] Sverigedemokraterna röstar företrädesvis med regeringen. Framför allt gäller det voteringar där partiet varit vågmästare mellan blocken. Det visar en sammanställning som riksdagens utredningstjänst gjort på uppdrag av Socialdemokraterna.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:28
Publicerad: 2011-01-05, 12:49
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Riksdagens utredningstjänst, RUT, listar 48 huvudvoteringar, som hållits i riksdagen sedan öppnandet efter valet fram till 21 december, där Sverigedemokraterna har varit tungan på vågen mellan blocken. Av dessa röstade Sverigedemokraterna på samma sätt som de borgerliga vid 44 tillfällen, vilket motsvarar 91,7 procent.
Av de totalt 133 huvudvoteringar som hållits har Sverigedemokraterna vid 91 tillfällen, 68,4 procent, röstat på samma sätt som de fyra borgerliga regeringspartierna. Av dessa 91 voteringar röstade även vid 38 tillfällen ett eller flera partier från det rödgröna blocket med regeringen.
Vid åtta av de 133 huvudvoteringarna röstade Sverigedemokraterna på samma sätt som något av de rödgröna partierna.
Till TT säger Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg att sammanställningen visar att regeringen kan sitta kvar med indirekt stöd av Sverigedemokraterna. Han säger sig även ha fått indikationer om att regeringen haft överläggningar med Sverigedemokraterna. Ett påstående som tillbakavisas av Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.
– Hur Sverigedemokraterna röstar läggar jag mig inte i. Jag frågar inte Jimmie Åkesson före voteringarna. Vi har fått igenom det mesta i riksdagen. Alliansen är det största blocket och det är bara när de fyra oppositionspartierna gemensamt röstar mot regeringen som förslagen faller. Det är Sven-Erik Österberg som har ansvar för om han ger Sverigedemokraterna möjlighet till inflytande, säger hon till TT.
Flera beslut som avgörs i riksdagen går inte till votering utan bestäms genom acklamation, det vill säga genom ett närmast enhälligt bifall. Hur många avgöranden som skedde via acklamation under perioden framgår inte i RUT:s rapport.