Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att en lettisk ledamot från De grönas och böndernas förbund lämnade Sverigedemokraternas grupp i Europaparlamentet Frihet och direktdemokrati i Europa, EFDD, kollapsade gruppen, då den inte längre levde upp till kravet om att innefatta ledamöter från minst sju olika länder. Snabbt räddades gruppen av att Robert Iwaszkiewicz från det polska partiet Kongressen för nya högern gick med.

Kongressen för nya högern är skandalomsusat med en partiledare som fällt en rad antisemitiska och antidemokratiska kommenterar. Partiledaren Janusz Korwin-Mikke har bland annat hävdat att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen. Han har beskrivit polska judar som en "fiende" eftersom de är "talangfulla kommunister". Korwin-Mikke förkastar dessutom demokratin. Sverigedemokraterna försöker distansera sig från Kongressen för nya högern trots att de släppt in en ledamot från partiet.

– Vi ser det inte som ett samarbete med Kongressen för nya högern utan som ett samarbete med en enskild ledamot, säger riksdagsledamoten och presschefen Martin Kinnunen till Expo Idag.

Rafal Pankowski på den antirasistiska organisationen Never Again som är expert på polsk högerextremism avfärdar Kinnunens förklaring. I en intervju med Expo Idag sa han:

– I polska medier har det bekräftats av Mikke själv att partiet accepterat detta. EFDD gick med på en uppgörelse med Kongressen för nya högern som parti och inte bara med en individ. De låstas att de handlar om en person, men det var ett beslut som skedde av partiet, sa Pankowski.

Det är inte bara partiledaren i Kongressen för nya högern som gett uttryck för antisemitism. Robert Iwaszkiewicz, ledamoten i SD:s EU-grupp har själv försvarat sin partiledares utspel om att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen. Martin Kinnunen menar dock att det är ett naturligt agerande från Iwaszkiewiczs sida.

– Vad jag vet har han försökt förklara partiledarens uttalanden. Jag vill inte gå in på hans konstiga förklaringar, men det är i och för sig rimligt att man som ledamot i ett parti försöker förklara och försvara andra företrädares uttalanden, säger Martin Kinnunen.

Kinnunen tycker inte heller att Robert Iwaszkiewicz eget försvar av gifta män som slår sina kvinnor med att det är ett sätt "att få ned henne på jorden" är skäl nog att utesluta samarbete med honom. Kinnunen godtar Iwaszkiewicz förklaring om att han ska varit felciterad i en kommentar som var ämnad som ett skämt.

– Det bästa hade varit att behålla EFDD som den var tidigare. Men nu gjorde man den bedömningen från EFDD:s sida att den här personen är lämplig att låta ingå i gruppen, men att hans parti inte var det, fortsätter Kinnunen.

Handlar det här samarbetet egentligen om att rädda er EU-grupp?

– Det är klart att man var tvungen att utvidga gruppen för att behålla den. Det är också klart att vi helst inte skulle vilja ha någon formell organisering utan kunna få inflytande än då. Då hade vi aldrig behövt ta ansvar för andra partier och deras företrädare. Det hade varit det allra bästa.

Detta är ett parti som har haft hur många skandaler och rasistiska uttalanden som helst. Är det rimligt att ha en ledamot från partiet i sin grupp när ni pratar om att ni inte vill ha någonting att göra med extremister?

– Vi ska hålla isär det här. Det är ju deras partiledare Mikke som kommer med väldigt många konstiga uttalanden, såväl antisemitiska som antidemokratiska. Vi har satt ned foten och alla partier i EFDD är överens om det att det inte är aktuellt att släppa in honom. Hans uttalanden går inte heller ihop med sitt partis åsikter och det partiet gick till val på.

Hur kan du säga det, det är ju partiledarens uttalanden?

– Ja, det är väldigt märkligt ledarskap i det partiet, det kan vi slå fast.

I EFDD-gruppen ingår även det italienska partiet Femstjärnerörelsen vars partiledare Beppe Grillo kritiserats för antisemitism. Bland annat Judiska centralrådet i Sverige har kritiserat Sverigedemokraternas samarbete med partiet.

Ämnen i artikeln