Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Åkesson och hans partikamrater rider på den köksbordsrasism som tyvärr inte är mottaglig för argument och fakta och som mer bildade människor har svårt att rå på oavsett hur dum den ser ut. Denna rasism bygger på rädslor för människor och kulturer som är annorlunda än de runt vårt eget köksbord. Den bygger på en skräck för att vår trygghet ska äventyras och att vår vardag ska tvingas bli det minsta annorlunda.

Det är lätt att tro att man som bög och levande i en storstad med mängder av andra bögar och flator runt omkring sig, inte möter den rasism som SD så tydligt representerar. Vi som så väl känner igen samma typ av tongångar men om oss runt de små köksborden, borde förstå bättre och inse vilka mekanismer som ligger till grund för den hets som Åkesson & Co sprider. Men bögar och flator verkar ha lika små köksbord i stugorna som de flesta andra. I alla fall om man följer diskussionerna runt omkring oss här på nätet och det förvånar att man har så svårt att se sambanden med den hets, det hat och det våld som vi också drabbas av.

FÖRAKTET MOT oss som inte är riktigt som alla andra verkar bli allt mer rumsrent. Som bög och invandrare, blir jag skrämd av rasismen så som den breder ut sig nu. Just nu är det muslimer som drabbas mest men fobier och hat drabbar oss alla.

Många blir lockade av Sverigedemokraternas enkla budskap om en sluten, enhetlig och lättförståelig värld. De är folkliga, stiliga och "vanliga". De vet att budskapet går hem säkert hos fler än fyra procent av befolkningen och att deras största hot är de som försöker komplicera tillvaron och tvinga folk att vända och vrida på saker och ting innan man tar ställning.

Extra tragiskt är att de får många napp i våra fiskevatten, bland homo, bi eller transpersoner. Homosexuella anhängare till Sverigedemokraterna säger att de är emot islam för att om muslimerna skulle styra och ställa så skulle vi hängas som i Iran. Men var skulle vår plats runt Sverigedemokraternas köksbord vara?

När nyheter om homosexuella som förföljs i muslimska länder sprids hakar SD och SD-anhängare gärna på. Samtidigt låtsas man vara på vår sida. Många HBT-personer lever under svårt förtryck i muslimska länder och det gör många av oss också här i Sverige. Bögar som mördas på grund av sin läggning och identitet har blivit en återkommande nyhet i media som vi nästan inte längre reagerar på och våld mot oss från högerextrema grupper runt SD-anhängare har för många av oss blivit mycket påtaglig, tro mig – jag vet. Allt detta handlar naturligtvis om att vi är annorlunda och att vi inte anses höra hemma runt köksbordet i det renrensade samhälle som SD vill införa.

HUR SER VÅR framtid ut i ett samhälle med starkare inflytande från Sverigedemokraterna? En röst på dem är en röst mot dig själv. "Sjukliga beteenden som skulle få vilken normalt funtad människa som helst att känna avsky och få kväljningar är idag helt normala beteenden," skrev Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, 2003. "Dessa sexuella avarter är inte normala", skrev samma man i partiets nättidning under Pride 2007. Björn Söder jämförde oss med pedofiler och folk som har sex med djur. Han kallade Pride för "det perversa homosexevenemanget". Han avslutade sitt hat med "Sverige behöver en moralisk upprustning för att åter kunna bli ett friskt och sunt samhälle".

Vill han nå denna upprustning genom en utrensning av alla som inte passar in? Det är ju i så fall logiskt med tanke på partiets handlingslinje för att bli av med andra icke önskvärda människor.

När förslaget om könsneutrala äktenskap var som mest på tapeten skrev han "förslaget underminerar familjebegreppet och banar väg för nya vansinnesreformer, då exakt samma argument som nu används för att legitimera homoäktenskap också kan användas för att legitimera t ex månggifte" i ett pressmeddelande. "Är man homosexuell har man av naturen frånsagt sig rätten att få barn", redogör Björn Söder till Sydsvenskan.

Hur blir det för homosexuella som drömmar om att hitta någon att stadga sig med och bilda större familj? Sverigedemokraterna vill slopa den könsneutrala äktenskapslagen, utestänga lesbiska kvinnor från rätten till insemination vid kliniker. SD vill också avskaffa vår möjlighet att prövas som adoptivföräldrar till utländska barn. "Vi har dock motsatt oss båda dessa reformer, med den utgångspunkten att alla barn har rätt till en mor och en far", beklagar sig Jimmie Åkesson Sverigedemokraterna partiledare, på deras hemsida.

"Sedan mänsklighetens begynnelse, och i så gott som alla samhällen, har familjen varit den grundläggande enhet varpå samhället baserats. Förhållandet mellan man och kvinna, och deras barn, är den nödvändiga förutsättningen för harmoniska samhällsförhållanden" står det i Sverigedemokraternas principprogram. Alltså menar de att våra familjebildningar och alla andra nutida och historiska familjebildningar som inte består av mamma, pappa och barn inte är önskvärda

"Frågan jag ställer mig är var kyrkan finns när kärnfamiljen attackeras, skriver Gabriella Johansson, SD-ledamot vid kyrkomötet, på deras hemsida. Hon menar att våra familjebildningar äinnebär "död åt familjen".

JUST NU AGITERAR de mot muslimer, när partiet fått ut dem då är det sannolikt att andra står på tur. Just nu är det mer givande, mer populistiskt att slå mot muslimer men partiets grundsyn på allt som är annorlunda och avvikande lyser igenom. När det är populistiskt lönsamt att slå mot andra avvikande människor kommer man att göra det.

Ämnen i artikeln