Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakgrund

  • Rapporten baserar sig på en undersökning hösten 2008.
  • 13 000 kommunpolitiker tillfrågades i flera ämnesområden, bland annat om flykting- och invandringspolitik.
  • Responsen på undersökningen var totalt 70 procent.
  • I 98 procent av Sveriges 290 kommuner svarade över 50 procent av de tillfrågade politikerna.
  • Svaren jämfördes sedan med de kommunala valresultaten hösten 2010.

– Om ett parti blir tuffare i invandrar- och flyktingfrågor har det ingen effekt för Sverigedemokraternas väljarstöd. Men om huvuddelen av de etablerade partierna blir tuffare så hjälper det snarare Sverigedemokraterna än det stjälper dem, säger statsvetaren Carl Dahlström till Expo.
Det är Carl Dahlström som tillsammans med statsvetaren Anders Sundell tagit fram rapporten.
Tydligast går det att se en koppling för ett ökat stöd för Sverigedemokraterna i de kommuner där rödgröna politiker antagit en hårdare ton. Främst Socialdemokraterna och Miljöpartiet men även Folkpartiets inställning i migrationsfrågor påverkar stödet för Sverigedemokraterna.

Carl Dahlström menar att det är svårt att säga varför det ser ut på det här sättet. Men andra politikers hårdare inställning kan ha skapat en legitimerande effekt att rösta på Sverigedemokraterna. Forskarna ställer sig även frågan varför de etablerade partierna överhuvudtaget blir tuffare när de uppenbarligen förlorar på det.
– Eventuellt blir det en ond cirkel. De ser att Sverigedemokraterna går framåt och vill stoppa det genom att själva bli tuffare. När man blir det går Sverigedemokraterna fram ännu mer, säger Carl Dahlström.

Ämnen i artikeln