Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det handlar om personärenden mot de som ni uppmärksammat. Att det gått så långt att vi tittar och utreder visar någonstans att vi tar signalerna på största allvar. Det är att gå ganska långt och det ska mycket till innan vi väcker ärenden. När vi öppnar ärenden så är det för att vi tror att det ligger någonting bakom de anklagelserna som läggs fram. Nu måste vi ta reda på om uppgifterna stämmer, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Expo Idag.

Expo Idag avslöjade förra veckan att flera på SDU-toppen William Hahnes styrelseförslag gett stöd till eller visat uppskattning för rasideologiska aktivister och den nyfascistiska så kallade identitära rörelsen. Hahne själv spred den 20 januari propaganda från den rasideologiska aktivistgruppen Nordisk ungdom på Twitter.

Ytterligare fyra personer på Hahnes styrelseförslag uppmärksammades i Expos granskning, bland dem Jan Olof Bengtsson som föreslås som ledamot. Han har på sin blogg gett uttryck för den antisemitiska föreställningen att judiska organisationer styr samhällsutvecklingen.

Richard Jomshof säger att han vill att personärendena ska ha sin gång och att utgången är oklar. Samtidigt tar han avstånd från den identitära rörelsen som många på William Hahnes styrelseförslag visat uppskattning för.

– Alla får tycka och tänka som de vill, men ska man komma in i Sverigedemokraterna så ska man ställa upp på våra grundläggande värderingar. Det gör man inte om man håller med den rörelsen. Människor i vårt parti ska stå för våra värderingar. Speciellt när det handlar om grundläggande skillnader i syn på demokrati till exempel. Det är en av de absolut viktigaste grundstenar vi har, säger han.

Hur påverkar det ett styrelseförslag att ordföranden och flera ledamöter granskas av partiet?

– Det är olyckligt att det behöver ske nu. Det finns de som tror att det finns ett samband, men det finns det inte, utan vi kan inte råda om när vissa personer granskas för att vi fått reda på uppgifter. Det råkar vara precis nu.

Ett uteslutningsärende inleddes mot William Hahne efter att han gick ut med att han utmanar om ordförandeskapet i SD-Stockholm stad. Han anklagas för att ha använt sig av ett medlemsregister på ett "otillbörligt sätt". Nu utreds han dessutom för att ha twittrat propaganda från Nordisk ungdom.

I egenskap av vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom har Hahne varit i återkommande konflikter med partiledningen. Han har avskedats från en tjänst för moderpartiet. På SDU:s senaste årsmöte försökte även partiledningen, med hjälp av Jimmie Åkessons tidigare pressekreterare Henrik Vinge, avsätta SDU:s ledning. Ett försök som misslyckades.

Richard Jomshof var själv en av flera partitoppar som rasade mot ungdomsförbundets idéprogram som lanserades 2013. På Facebook skrev han:

"Om SDU ska vara vårt ungdomsförbund ska de bekänna sig till moderpartiets grundläggande principer. Om inte, ska de inte vara vårt ungdomsförbund".

"Jag tolkar SDU-programmet som att man inte ställer upp på SD:s grundläggande principer. Och då har vi ett stort problem. Jag kan ha fel, naturligtvis", skrev Jomshof i ett annat inlägg.

Richard Jomshof dementerar att uteslutningsärendet mot William Hahne är kopplad till konflikter och att han ställer upp som ordförandekandidat i Stockholm. Richard Jomshof uttalar sig dock svepande när han får frågor om hur han ser på SDU-ledningens värderingar.

– Viss spänning mellan ett ungdomsförbund och ett moderparti är bra. Det måste finnas ett ungdomsförbund som vågar ifrågasätta. Men det är en sak att tänja på gränserna, en annan sak är att göra det ideologiskt och vara inne på marker som inte har med vårt parti att göra. Då är det något helt annat. Då ska toleransen var väldigt låg, säger Richard Jomshof.

Är du trygg på ditt ungdomsförbunds värderingar, med den ledning som det har nu?

– I det stora hela är jag väldigt trygg med vårt ungdomsförbund. Sedan kanske det finns vissa individer som inte borde vara engagerade, med det är något annat.

Är du trygg med ordförande Gustav Kasselstrand och William Hahne?

– Jag tänker inte uttala mig om det, i några svepande ordalag. Är det så att vi får reda på att det finns skillnader så tänker vi agera och ta tag i det. Just nu tittar vi på individer i det alternativa styrelseförslaget i Stockholms stad. Det gör vi för att det verkar finnas fog för de anklagelser som lagts fram.

Oroar det dig att den här konflikten med Hahne leder till en splittringen med ungdomsförbundet?

– Jag är inte rädd för att det ska leda till en splittring. Det kommer alltid att finnas enskilda individer som är missnöjda.

Det är inte vem som helst. Det är vice ordföranden som står ordföranden väldigt nära?

– Men jag har träffat många ledamöter och engagerade ungdomar som är väldigt bra. Det kan säkert finnas enskilda individer som inte är nöjda med saker och ting. Det kan man inte komma ifrån. Medlemsdemokratin får ha sin gång och de beslut som fattas måste följas, säger Jomshof.

Medlemsutskottet kommer behandla uteslutningsärendena på ett möte i mars, rapporterar partiet. Den 1 mars är det årsmöte i SD-Stockholm stad och då beslutas om ny styrelse.

Expo Idag har sökt William Hahne för en kommentar.