Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I ett inlägg på Facebook som inleds med "Därför har har verksamheten i SD Stockholm havererat" anklagas Maria Danielsson för toppstyre. Inlägget har undertecknats av vice ordförande Jimmy Hesselbäck, ledamoten Margareta Haglund och suppleanten Per Ossmer i SD-Stockholms stads styrelse.

"I realiteten har därför styrelsens majoritet varit utestängd från styrelsearbetet, sedan oktober 2014", skriver de bland annat.

Inlägget är en inlaga i en allt mer infekterad konflikt i Sverigedemokraterna om vilka som ska styra partiets distrikt Stockholm stad. Sverigedemokratisk ungdoms vice ordförande William Hahne utmanar om ordförandeskapet och går däremot mot valberedningens förslag på ordförande och styrelse i SD-distriktet.

Sverigedemokraterna som inledde ett uteslutningsärende mot William Hahne strax efter att han meddelat att han utmanar om ordförandeskapet i distriktet har signalerat att de vill hålla konflikten från offentlighetens ljus.

– Jag tycker det är synd att detta blivit medialt och vill inte ta detta genom media, sa Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge förra veckan till Expo Idag.

Flera i den sittande distriktsstyrelsen vill dock vädra sitt missnöje och ignorerar alla försök att hålla debatten internt. Istället framför de kritik mot valberedningens förslag till styrelse. En valberedningen som består av SD-toppar som Jimmie Åkessons före detta pressekreterare och numera riksdagsledamoten Linus Bylund, vice partiledare Jonas Åkerlund och den ekonomisk politiske talespersonen Oscar Sjöstedt.

"Nu har valberedningen lagt ett förslag till en ny styrelse där heltidsanställda politiker, inklusive partianställda, fått förnyat förtroende, men där vi äldre i styrelsen, med erfarenheter från skiftande yrken, med långvarig politisk erfarenhet och med omfattande insatser under flera valrörelser bakom oss, inte ens tillfrågats om vi är intresserade av att sitta kvar."

I inlägget menar de undertecknade, som nu står på William Hahnes styrelseförslag, att den sittande ordföranden Maria Danielsson på egen hand fört alla diskussioner om vilka som bör ingå i en ny styrelse.

"Vi tycker därför att det är dags att ge vår bild av den uppkomna situationen.", skriver de bland annat.

Maria Danielsson anklagas för att systematiskt ha bortmanövrerat majoriteten i distriktsstyrelsen när beslut ska fattas. Bland annat ska datumet för distriktsårsmötet satts utan att styrelsen informerats.

"Maria Danielsson har också lyckats stänga ute styrelsemajoriteten ännu mer genom att utnyttja en regel som säger, att även om en majoritet av styrelsen kräver ett omedelbart styrelsemöte, så kan ordföranden vänta 50 dagar, med att kalla till styrelsemöte. Efter att kallelse gått ut har sedan Maria Danielsson ställt in på utsatt dag, och karusellen har kunnat fortsätta…"

Men även arbetet i Stockholms kommunfullmäktige möter en liknande kritik, att Danielsson fattar beslut "på egen hand", då i egenskap av gruppledare. Hon ska även genomdrivit "tveksamma" anställningar, menar undertecknarna.

Synpunkter på att Sverigedemokraterna försöker att centrera makten i SD- Stockholm stad har även lyfts utifrån. Jan Sjunnesson som fram till nyligen var chefredaktör för tidningen Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna skriver på sin blogg att fem av sju av de ledamöter i styrelsen som valberedningen föreslagit antingen är politiskt tillsatta tjänstemän eller heltidspolitiker.

"Risken är stor att hur goda och fina personer de föreslagna styrelseledamöterna är att information och makt hamnar i för få händer", skriver Sjunnesson.

En annan som visat sitt stöd till kritiken mot valberedningen och Maria Danielsson är Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand.

"Beklämmande läsning. Någon ordning ska det vara i ett distrikt! Lycka till på söndag!!!", skriver han i en kommentar till Facebookinlägget.

Tidigare har Expo Idag rapporterat om att fem personer i Willam Hahnes alternativa styrelseförslag, inklusive Hahne själv, gett stöd till eller visat uppskattning för den nyfascistiska identitära rörelsen.

Expo Idag har förgäves sökt Maria Danielsson för en kommentar.

Läs mer om SD på sajten Sverigedemokraternas vitbok